JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
13.10.2022 12.01

Rapakosta päästiin eroon tien perus­kor­jauk­sella – Tampparin kylällä kunnostettiin yksityistie kahdessa vaiheessa

Ou­ti Ran­ta­la@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Sep­pä­kal­li­on­tien mit­ta­va kor­jaus Tamp­pa­ris­sa on pää­tin­gis­sä. Tie­rum­pu­ja on vaih­det­tu, suo­da­tin­kan­gas asen­net­tu ja 30 sent­ti­met­riä murs­ket­ta le­vi­tet­ty. Pa­pe­ri­so­ta­kin al­kaa ol­la sel­vä.

Sep­pä­kal­li­on­tien tie­kun­nas­sa Tamp­pa­rin ky­läl­lä on 39 osa­kas­ta, jois­ta nel­jä hoi­to­kun­taan va­lit­tua osa­kas­ta huo­leh­ti­vat käy­tän­nön asi­ois­ta. Yk­si­tyis­tie­lain mu­kaan jo­kai­sel­la yk­si­tyis­tiel­lä tu­lee ol­la jär­jes­täy­ty­nyt ttie­kun­ta. Tie­kun­nan vel­vol­li­suus on pi­tää yk­si­tyis­tie ajet­ta­vas­sa kun­nos­sa.

Sep­pä­kal­li­on­tien hoi­to­kun­taan kuu­lu­vat pu­heen­joh­ta­ja Es­ko Mas­to­mä­ki sekä jä­se­net Juha Ve­ne­so­ja, Kari Ko­ta­la ja As­ko Kara.

– Pit­kän ai­kaa tie on ol­lut ke­väin syk­syin huo­nos­sa kun­nos­sa ja li­ta­kol­la niin, et­tä aja­mi­nen oli han­ka­laa, Mas­to­mä­ki ku­vai­lee.

– Pa­him­paan ai­kaan pie­ni­kin sade ai­heut­ti jo sen, et­tä au­to jäi tie­hen kiin­ni, Ve­ne­so­ja li­sää.

Nyt tie­rum­pu­ja on uu­sit­tu, suo­da­tin­kan­gas­ta asen­net­tu ja murs­keet le­vi­tet­ty 2,6 ki­lo­met­rin mat­kal­ta.

– Han­ke to­teu­tet­tiin kah­des­sa vai­hees­sa: en­sin pe­rus­kor­jat­tiin 1,1 ki­lo­met­rin Sep­pä­kal­li­on­tien puo­li syk­syl­lä 2021 ja vii­me ke­vää­nä Rin­ta­lan­tie-Leh­to­sen­tie 1,5 ki­lo­met­riä. Kus­tan­nu­sar­vio oli yh­teen­sä noin 100 000 eu­roa, Mas­to­mä­ki ker­too.

Mas­to­mä­ki ot­ti ke­vääl­lä 2021 yh­teyt­tä lap­pa­jär­ve­läi­seen As­ko Kuop­pa­laan, jol­la on tie­kun­nil­le pal­ve­lu­ja tar­jo­a­va yri­tys AK-Tie­i­sän­nöin­ti.

– Sel­vi­tin kiin­teis­tö­re­kis­te­ris­tä tie­kun­taan kuu­lu­vat yk­si­köt ja päi­vi­tin tie­dot sekä tein suun­ni­tel­man, kus­tan­nu­sar­vi­on ja ra­hoi­tus­ta­voit­teen.

Tie­kun­ta sai avus­tus­ta mui­hin suun­nit­te­lu­ku­lui­hin pait­si yk­sik­kö­jen päi­vi­tyk­seen, joka mak­soi yk­sik­köä koh­den noin 25 eu­roa ar­von­li­sä­ve­roi­neen. Al­ku­ke­säs­tä 2021 tie­kun­ta ko­koon­tui hy­väk­sy­mään pe­rus­kor­jaus­hank­keen.

Urak­ka­kil­pai­lu­tuk­sen voit­ti kau­ha­jär­ve­läi­nen Luo­ma­lan Kai­vuu.

– 4-5 tar­jous­pyyn­töä lä­he­tet­tiin, ja kun han­kin­ta oli al­le 150 000 eu­roa, pys­tyim­me koh­den­ta­maan tar­jous­pyyn­nöt tie­tyil­le tun­te­mil­lem­me ura­koit­si­joil­le. Isom­pi han­ke oli­si pi­tä­nyt kil­pai­lut­taa Hil­man kaut­ta, jol­loin tar­jous­ten ver­tai­lu oli­si ol­lut pal­jon isom­pi työ, Kuop­pa­la to­te­aa.

Va­ki­tui­sia asuin­ra­ken­nuk­sia Sep­pä­kal­li­on­tien tie­kun­nan alu­eel­la on kah­dek­san ja li­säk­si on yk­si va­paa-ajan asun­to. Sep­pä­kal­li­on­tiel­lä on sään­nöl­lis­tä lä­pi­kul­ku­lii­ken­net­tä kan­ta­tie 66:lta Ala­jär­vel­le. Sep­pä­kal­li­on­tien tie­kun­taan kuu­lu­vat myös kan­ta­tie 66:n toi­sel­la puo­lel­la Rin­ta­lan­tie ja sii­tä haa­rau­tu­va Leh­to­sen­tie.

Puo­len­tois­ta vuo­den pro­jek­tin ai­ka­na hoi­to­kun­ta ko­kous­ti ti­he­äs­ti, sil­lä pa­pe­rin pyö­rit­te­ly vaa­ti ai­kaa ja kaik­ki ha­ke­muk­set oli täy­tet­tä­vä huo­lel­la. Ve­ne­so­ja ei ih­met­te­le­kään, et­tä tie­ra­ho­ja jää vuo­sit­tain ha­ke­mat­ta.

– Ra­hoi­tus­ha­ke­mus vaa­tii pal­jon vai­vaa. Li­säk­si tie­kun­nan asi­oit­ten pi­tää ol­la kun­nos­sa ja al­kuun tar­vi­taan myös omaa ra­haa, Ve­ne­so­ja lu­et­te­lee.

ELY-kes­kus ra­hoit­ti hank­kees­ta puo­let ja kau­pun­ki 40 pro­sent­tia. Lop­puo­saan piti yk­si­tyis­tien osak­kai­den kai­vaa ku­vet­ta.

Sep­pä­kal­li­on­tien tie­kun­nal­la ei ol­lut val­miik­si kymp­pi­ton­nia aloi­tus­kus­tan­nus­ten kat­ta­mi­sek­si, vaan hoi­to­kun­nan ne­lik­ko pani omaa ra­haa li­koon. Mas­to­mä­en mie­les­tä sys­tee­mi vaa­tii kor­jaus­lii­ket­tä.

– Jon­kin­lai­nen aloi­tus­ra­ha pi­täi­si tie­kun­nan saa­da jos­tain. Meil­lä oli­si ol­lut vaih­to­eh­to­na ot­taa lai­naa pan­kis­ta, mut­ta pää­tim­me nel­jään pek­kaan ra­hoit­taa aloi­tuk­sen it­se. Saim­me omam­me pois lop­pu­las­kun yh­tey­des­sä tänä syk­sy­nä.

Mas­to­mä­ki on mai­nin­nut täl­lai­ses­ta aloi­tus­ra­has­ta joil­le­kin kun­ta­päät­tä­jil­le.

– Ei tun­tu­nut ole­van asi­as­ta tie­toa päät­tä­jil­lä, kos­ka he ih­met­te­li­vät, mi­hin sel­lais­ta aloi­tus­ra­haa tar­vi­taan. Se­li­tin, et­tä yk­si­tyis­tien kor­jaus ei hoi­du ko­ko­naan jul­ki­sel­la ra­hal­la. Ei oli­si lii­oi­tel­tua vaa­tia, et­tä yk­si­tyis­tei­den osal­ta kiin­teis­tö­ve­ro sai­si ol­la al­hai­sem­pi, kos­ka tien kun­nos­sa­pi­to vaa­tii omaa ra­hoi­tus­ta. Ei­hän kaa­va­tei­den var­sil­la asu­vil­ta­kaan ke­rä­tä erik­seen ra­haa tien kun­nos­sa­pi­toon, Mas­to­mä­ki huo­maut­taa.

Suu­ri osa yk­si­tyis­tien hoi­dos­ta on kök­kä­työ­tä, vaik­ka kau­pun­ki an­taa­kin yk­si­tyis­tie­a­vus­tuk­se­na murs­ket­ta ja kak­si la­naus­ta sekä yh­den pe­rus­teel­li­sem­man kä­sit­te­lyn tie­kar­hul­la. Vii­mek­si mai­nit­tuun ovat oi­keu­tet­tu­ja en­ti­set val­ti­o­na­pu­tiet, jol­lai­nen Sep­pä­kal­li­on­tie on.

Yk­si­tyis­tei­den val­ti­o­na­pu­jär­jes­tel­mä lak­kau­tet­tiin 1990-lu­vul­la. Val­ta­o­san Sep­pä­kal­li­on­tien la­nauk­ses­ta ja au­rauk­ses­ta on vii­me vuo­si­na hoi­ta­nut Mas­to­mä­ki omal­la ka­lus­tol­laan.

– En ole lä­he­tel­lyt las­ku­ja osak­kail­le. Pak­ko­han tie on saa­da pi­det­tyä kun­nos­sa, et­tä pää­see liik­ku­maan. Nyt on kui­ten­kin tie­kun­nan ko­kouk­ses­sa pää­tet­ty, et­tä tie­kun­nan osak­kail­ta pe­ri­tään pe­rus­mak­su ja yk­sik­kö­koh­tai­nen mak­su tien kun­nos­sa­pi­dos­ta. Mak­su­jen pe­rin­nän tie­kun­ta ti­la­si AK-Tie­i­sän­nöin­nil­tä. Kus­tan­nus on ar­vi­ol­ta vii­ti­sen­kymp­piä kah­des­ti ne­li­vuo­tis­kau­den ai­ka­na osa­kas­ta koh­den.

Lue li­sää ai­hees­ta: La­pu­al­la on yk­si­tyis­tei­tä 388 ki­lo­met­riä

Tämä jut­tu oli il­mai­nen näy­te La­pu­an Sa­no­mien si­säl­lös­tä. Li­sää mie­len­kiin­tois­ta lu­et­ta­vaa jopa vain 6,90 eu­rol­la kuu­kau­des­sa! Ti­laa tääl­tä: www.la­pu­an­sa­no­mat.fi/ti­laa

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?