Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Graafos-ryhmän taiteilijoiden näyttelyssä esillä on mm. lapualaisen Annina Enlundin teos Nuoruus.
Patruunagallerian Mielenmaisemia -näyttelyssä on esillä grafiikkaa ja keramiikkaa Graafos-ryhmältä, johon kuuluu 13 eteläpohjalaista taiteilijaa. Näyttelyn grafiikan työt on toteutettu monella eri grafiikan menetelmällä. Keramiikkatyöt on valmistettu savipohjaisista raaka-aineista ja jatkokäsitelty polttoprosesseissa.
– Taiteen tekeminen antaa tilaisuuksia monenlaiseen luovaan ajatteluun ja ongelmanratkaisuun. Hetkiä, jolloin visioinnilla ei ole rajoja. Taide voi olla toisille tapa hahmottaa maailmaa, asioita ja ajatuksia, toisille taas hauskinta on erilaisten tekniikoiden kokeilu. Monelle meistä taiteen harrastaminen on ollut elämässä mukana lapsuudesta lähtien ja kaikenlaisten tekniikoiden kokeilu kiinnostaa. Mm. gellipainanta on juuri nyt innostuksen kohteena, Graafos-ryhmän jäsenet kertovat ajatuksiaan näyttelyn ripustusvaiheessa.
Näyttelyssä ovat mukana taiteilijat Ritva Aaltonen, Annina Enlund, Ruut Halonen, Airi Kentala, Helena Kätkänaho, Josiina Lampimäki, Kristiina Lohiluoma, Pirkko Ogawa, Esko Pajula, Kaija Porkola, Eija Pöyry, Heli Rintamäki ja Seija Saari.
Graafos-ryhmän Mielenmaisemia-näyttely Patruunagalleriassa 13.1. saakka.
Pohjanmaan valokuvakeskuksessa on meneillään, myös 13.1. asti, Linda Varoman valokuvanäyttely Normaalikokoinen sydän. Varoma on Loviisassa asuva kuvajournalisti, valokuvaaja ja valokuvataiteilija. Hän on opiskellut valokuvausta Yrkeshögskolan Noviassa 2007-2011 ja valmistunut taiteen maisteriksi Glasgow School of Artista 2014.
– Isäni menehtyi äkillisesti marraskuussa 2020. Näyttelyn nimi viittaa vanhaan, isäni keuhkojen röntgenkuvien lausuntoon, jossa todetaan hänen sydämensä olevan normaalikokoinen. Termi kiinnitti huomioni ja todensi oman mielikuvani isästä; isä ei ollut erityisen suurisydäminen. Hän oli tavallinen ihminen, jonka päätöksentekoa ohjasivat länsimainen moraalikäsitys sekä subjektiiviset intressit, ei niinkään lähimmäisenrakkaus, valokuvaaja Linda Varoma kertoo avoimesti isästään ja isä-suhteestaan.
– Elämänsä viimeisinä vuosina hän oli iso osa perheeni ja lasteni elämää ja hän koki varmasti lastenlastensa kautta osaltaan paikkaavansa menetettyä aikaa, Varoman jatkaa.
Hänen näyttelynsä tarkastelee isyyttä kahdesta kulmasta, toisaalta isän äkillistä poismenoa seurannutta hämmennystä esineiden ja tyhjiksi jääneiden tilojen kautta, toisaalta hänen omien lasten suhdetta hyvin läsnä olevaan isäänsä ja heidän keskinäistä suhdettaan.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?