Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Kysymykset kuntavaaliehdokkaille
1. Kerro lyhyesti itsestäsi. Ikä, ammatti, harrastukset.
2. Mikä on tärkein asia, johon haluat vaikuttaa Lapualla?
3. Pitäisikö kännyköille olla kouluihin täysi kielto?
4. Nykyinen kaupunginvaltuusto linjasi alakoulun lakkautusperusteeksi oppilasmäärän tippumisen 35:een. Yhdytkö tähän näkemykseen? Miten kehittäisit alakouluverkostoa?
5. Miten tasapainotat kunnan taloutta, veroja korottamalla vai palveluja leikkaamalla? Kommentteja.
6. Lapualle on suunniteltu ja osin jo rakennettu tuuli- ja aurinkovoimaa. Tällä hetkellä isoin tuulivoimahanke on suunnitteilla Lamminnevalle. Mikä on kantasi hankkeeseen? Pitääkö kaupungin päättää tuulivoimaloiden etäisyydestä asutukseen nähden? Jos, niin mikä se on?
7. Lapuan kaupunki on tannut, lainoittanut ja tukenut tytäryhtiötään Simpsiönvuori Oy:tä muutamana viime vuonna noin 3,2 miljoonalla eurolla. Kantasi tähän. Miten Simpsiötä tulisi kehittää jatkossa ja miten suhtaudut tytäryhtiön tukemiseen jatkossa? Mikä on kantasi siihen, että kaupungin yhtiö pyörittää ravintolaa?
8. Miten parantaisit lasten ja nuorten hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia?
9. Lapua haluaa lisää asukkaita. Pitääkö kaupungin pyrkiä saamaan muuttovoittoa ulkomailta?
Martti Kaunismäki
1. Olen 67-vuotias yrittäjä ja yhdyskuntatekniikan insinööri, harrastan lenkkeilyä, lukemista ja kirjoittamista.
2. Tärkein on talous. Talouden hyvällä hoidolla saadaan elinvoimaa, sitä saadaan pienentämällä yhteisen velkamme määrää, siirtämällä ei-lakisääteisiä, kannattamattomia ja turhia investointeja hieman eteenpäin.
3. Vain oppitunneille kännykkäkielto. Päivän mittaan voi olla tarvetta vanhempien ja oppilaan yhteydenpitoon.
4. Nykyiset 11 alakoulua pidetään toiminnassa ja samalla kylät pysyvät elävinä ja ne pystyvät näin houkuttelemaan uusia asukkaita. Kyläkoulun lakkauttamisella säästyy vain pientä rahaa eikä pienillä säästöillä pysty paikkamaan isoja rahanreikiä. Myös kylien eskarilaiset pitää huomioida. Pitää muistaa sekin, että kyläkoulun lakkauttaminen tuo seurauksena pienten koululaisten kuljettamisen pitkäkestoisine matkoineen. Matkatkin pitää maksaa, ei koulun lakkauttaminen tuo kaupungillemme elinvoimaa, se vie sitä.
5. Meillä on muitakin vaihtoehtoja, mutta näistä kahdesta on pakko valita palvelujen leikkaaminen. kohdassa 2 olen ehdottanut parempaa tapaa varmistaa pärjäämisemme.
6. Myllyn etäisyys asunnoista tulee olla kolme km. Yleiskaavaluonnoksessa on etäisyys alle puolet tästä. Kaavaluonnos vaatii korjausta.
7. Yksityisyrittäjänä en voi ymmärtää yhteisen tarpeeseen nähden ylimitoitetun 300-paikkaisen ravintolan hankkimista. Tällainen sovhoosi on kunnallissosialismia? Laskettelua ja hiihtohissitoimintaa varten aikoinaan perustettu yhtiö oli alkuperäisessä tarkoituksessaan aivan järkevä. Siinä on luotu 80-luvulla sisältöä eikä niinkään turhia seiniä yhtiön taseeseen.
Nyt tilanne on mahdoton kaikille osapuolille. Simpsiönvuori Oy on kusessa noin neljän miljoonan velkoineen. Kyseessa on alijäämäautomaatti, joka tuottaa konsernin taseeseen 400 tuhatta euroa enemmän tappiota kuin tilanne ennen järjetöntä investointia.
Tästä pääsivät oppimaan varmaan muutkin kuin minä. Tytäryhtiölle ei pidä laittaa vedettäväksi isompaa kuormaa kuin se pystyy vetämään, ei edes Pelle Peloton pysty pelastamaan yhtiön velkoihinsa holvaantunutta tilannetta. Olisiko oikeampi tapa tehdä kannattamattomat investoinnit suoraan kunnan taseeseen? Silloin valtuusto harkintavaltaansa käyttäen pystyy ohjaamaan hallitummin rahavirtoja hankkeisiin, rahat olisi varattu talousarvioon eikä tällaista äkkinäistä uuden rahaerän tarvetta pääse syntymään. Emokunnalla on myös käytössään ammattitaitoinen virkavastuulla toimiva rakennuttajaorganisaatio, jonka osaa vältellä sudenkuopat.
Tässä on epäonnistuttu elinvoiman ostamisessa, on vain menetetty elinvoimapanokset.
8. Talouden tervehdyttämisen myötä lasten ja nuorten hyvinvointi ei ole ainakaan rahasta kiinni. koulukiusaaminen on saatava kitkettyä, kenenkään lapsen eikä nuoren ei saisi olla peloissaan tehdessään koulutyötä. Urheilumahdollisuuksia ja mopokursseja pitää järjestää niin, että kaikilla on mahdollisuus käyttää aikansa oppimiseen ja kehittymiseen.
9. Kyllä.
Pauli Kortesoja
1. Olen 66-vuotias sähkötöiden johtaja sekä maa- ja metsätalousyrittäjä. Harrastan mm. pyöräilyä, hiihtoa ja tanssimista.
2. Haluan muuttaa Lapuan päätöksentekoa avoimeksi ja oikeudenmukaiseksi.
3. Oppitunnin aikana kännykkäkielto, mutta välitunneilla käyttämine sallitaan.
4. Nykyinen alakouluverkosto tulee säilyttää, eikä 30 oppilaan määrä voi olla ainut peruste. Koulu on kylän sydän, ja se voi olla kylän ainut kokoontumispaikka. Kaupunki voi muulla toiminnallaan tehdä säästöjä, ilman koulujen lopettamista. Sivukylien alueen tonttitarjontaa tulee kaupungin taholta nostaa esiin.
5. Kunnan talous saadaan tasapainoon panostamalla mm. nykyisten kiinteistöjen hoitoon, jolloin ei tarvitse investoida esim. uuteen uimahalliin tai alakouluun. Kaikki kunnan menot tulee käydä läpi ja kilpailuttaa tai tarvittaessa karsia kokonaan. Veroja ei tule korottaa, vaan ennemmin laskea. Myöskään palveluja ei tule karsia.
6. Kaupungin tulee asettaa vähintään kahden kilometrin suojaetäisyys tuulivoimaloiden ja asutuksen välille. Tuulivoimalat tuovat kaupungille verotuloja, joten sen vuoksi hanketta voidaan pitää hyväksyttävänä.
7. Simpsiönvuori Oy:n toteutunut rahoitus tulee avata ja julkistaa. Rahoituksen määrä ei ole kestävällä tasolla, ja selvityksen julkitulon jälkeen tulee tehdä pitkän aikavälin suunnitelma sen Simpsiönvuoren toimintaan. Tytäryhtiöiden tukeminen ei ole kaupungin perustehtävä, joten niiden tukemiseen tulee suhtautua erittäin kriittisesti. Kaupungin tulee lopettaa verorahoitteisena toimijana kaikki kilpailu yksityisten toimijoiden kanssa. Kaupungin ravintolatoiminta ei ole edes mielipidekysymys, koska se on ristiriidassa kuntalain 129 § kanssa. Ko. pykälässä mainitaan sanatarkasti näin: Kunnan myöntämä laina, takaus tai muu vakuus ei saa vaarantaa kunnan kykyä vastata sille laissa säädetyistä tehtävistä. Kunta ei saa myöntää lainaa, takausta tai muuta vakuutta, jos siihen sisältyy merkittävä taloudellinen riski. Kunnan edut tulee turvata riittävän kattavilla vastavakuuksilla. Kunta voi myöntää takauksen tai muun vakuuden kilpailutilanteessa markkinoilla toimivan yhteisön velasta tai muusta sitoumuksesta ainoastaan, jos yhteisö kuuluu kuntakonserniin tai se on kuntien tai kuntien ja valtion yhteisessä määräysvallassa.
8. Lasten ja nuorten hyvinvointia voidaan parantaa puuttumalla kiusaamiseen ja lopettamalla kiusaamisväkivalta tarvittaessa järeilläkin keinoilla. Eli enemmän tekoja, ja vähemmän puhetta kiusaamisesta. Harrastusmahdollisuuksia voidaan tukea ja lisätä jos kunnan talous sen mahdollistaa.
9. Lapua voi lisätä asukkaita pitämällä talous ja muut perusasiat kunnossa. Eli kaavoitetaan ja kaupataan edullisia tontteja, myös sivukylillä. Pidetään verotus ja kiinteistöveroprosentit alhaisina, sekä toimitaan päätöksenteossa avoimesti ja lopetetaan asioiden salailu. Kaupungin toimintojen ulkoistusta kannattaa tarvittaessa myös lisätä. Pidetään huolta nykyisistä asukkaista luomalla yrittäjäystävällinen toimintaympäristö, jolloin saadaan lisää yrityksiä ja työpaikkoja. Esim. länsipuolen tien varteen suunniteltuun kevyen liikenteen väylään tulee ottaa sellainen kanta, ettei kenenkään asuntoa, eikä muutakaan rakennusta jyrätä, vaan ne kierretään. Ulkomailta ei kannata haalia lisää asukkaita, mutta jos työpaikkoja löytyy niin muuttovoitto voi tulla luonnostaan.
Jari Mäkinen
1. 66v, agrologi AMK. Toiminut kasvituotannon asiantuntijana ProAgria Etelä-Pohjanmaassa vuodesta 1995 ja jatkan edelleen osa-aikaisesti sitä työtä. Edellinen ammatti oli rekkakuski. Nyt sitten tällainen osa-aikaeläkeläinen. Maanviljelijänä toimin 1988-2019. Perheeseen kuuluu vaimo, 2 lasta ja viisi lastenlasta.
Harrastuksena basson soittaminen.
2. Rahankäytön priorisointi.
3. Osa ihmisistä tarvitsee kännykän sovelluksia terveytensä takia heiltä ei voi kännykkää ottaa pois. Muut saisivat jättää kännykät ”parkkiin” aamulla ja kotiin lähtiessä taas ottaa käyttöön.
4. Koulujen lakkautuksissa tulisi olla vähän muitakin kriteereitä kuin pelkkä lukuarvo. Inhimilliset ja sosiaaliset tekijät, rakennusten kunto jne.
5. Lisää veronmaksajia ja kaupungin varojen tarkempaa käyttöä. Veroja nostamalla ei varmaan hirveää muuttoinnostusta Lapualle saada.
6. Mä en tykkää tuulimyllyistä. Johonkin kauashan ne pitää tehdä. Eiköhän tuolla mettis olisi tilaa. Toki jos myllyt rakennetaan Lapuan kaupungin rajojen sisälle tulee niistä verotuloja kaupungille.
7. On aika sotkuinen case tämä Simpsiö. En ole tarkemmin lukuihin perehtynyt mutta joku siinä haisee.
8. Vaikea kysymys. Harrastusmahdollisuuksia Lapualta ei varmaankaan puutu. Ehkä niitä pitäisi vaan paremmin nuorisolaisille markkinoida? Nuoret itse valitsevat harrastuksensa ja sitä kautta mahdollisesti parantavat hyvinvointiaan.
9. Sama se mistäpäin ihminen tulee kun tulee töihin ja maksaa veronsa..
Juho Peltola
1. Ikä 40v, ylipanostaja. Harrastukset metsästys, ammunta ja kalastus.
2. Pidetään kunnan palvelut ja talous sellaisella tasolla, että vältytään valtion ohjaamalta ”kuntien pakkoliitokselta”.
3. Täysi kielto ei tule onnistumaan ilman tiukkaa valvontaa. Paras jättää puhelin äänettömälle opettajan pöydälle oppitunnin ajaksi.
4. Kylät tarvitsevat vetovoimaa, ja mikä sen parempi kuin oma koulu, missä ei ole ylimitoitettuja ryhmäkokoja, joka on vastaavasti ongelma suuremmissa kouluissa.
Lisäksi toimivan koulun ja koulurakennuksen lakkauttaminen ei tuo varsinaista säästöä, ainakaan lyhyellä aikavälillä, kiinteistö jää siltikin kunnan huollettavaksi tai vastaavasti purkamisesta syntyvät kulut.
Joten pidetään toimivat kyläkoulut toiminnassa, vaikka oppilasmäärä vaatimus ei joka vuosi täyttyisikään.
5. Verojen korotus pysäyttää kasvun ja pienentää vetovoimaa Lapualle. Siirretään ei kiireellisiä rakennusinvestointeja tulevaisuuteen, että saadaan kunnan talous ja lakisääteiset palvelut tasapainoon. Mahdollinen talouden ylijäämä voitaisiin siirtää omaan investointirahastoon pahan päivän varalle, kuten esimerkiksi yläkoulun lähestyvä saneeraus/purku ja uuden rakentaminen.
6. Lamminnevan tuulipuiston sijaintia täytyisi pohtia uudelleen, ei ole mitään järkeä rakentaa tuulipuistoa parhaan kulkuyhteyden varteen (VT19), ja motittaa sillä tulevaisuuden teollisuusalue ja tätä kautta mahdollisesti syntyvät uudet asuntoalueet.
Tämä kaavoitusvirhe on jo tehty Jouttikalliolla, jolla käytännössä lytättiin Jouttikallion teollisuusalueen kehittyminen, ja uudet kulkuyhteydet.
Lisäksi täytyisi pohtia sitäkin asiaa kiinteistöveron osalta, kun suuremmat kaupungit ovat ajamassa lakialoitetta, että vihreän siirtymän kiinteistöverotulot jaettaisiin kaikkien Suomen kuntien kanssa tasan eli jos asiaa tältä kantilta ajattelee, niin Lapua ei tarvitse tuulivoimaa ollenkaan.
7. Täydellinen malliesimerkki kuntasektorin investoimasta ja tukemasta ”markkinahäiriköstä”, joka ei toimi oikeastaan miltään osin markkinatalouden ehdoilla, ei nyt eikä tulevaisuudessa.
Ainut asia, millä mahdollisesti edes pienentää tappiollista liiketoimintaa, on lisätä Simpsiön rinteen käyttöastetta ympärivuotiseksi erilaisten tapahtumien merkeissä, jolloin ravintolaankin saadaan suuremmassa määrin ruokailijoita.
8. Lasten ja nuorten hyvinvointi lähtee pääosin kotoa ja koulusta. Opettajille paremmat työkalut koulukiusaamisen kitkemiseksi.
Harrastusmahdollisuuksien lisääminen koulupäivän päätteeksi koululla tai lähiympäristöösä, kuten kansalaisopisto, urheiluseurat ja liikuntatoimi. Tälläinen toiminta lisäisi sivukylien oppilaiden harrastusmahdollisuuksia, jotka ovat koulukyydityksen piirissä.
Ja tämä edellämainittu lisäisi myös sivukylien vetovoimaa, kun ei tarvitse erikseen lähteä kuljettamaan nuorisoa harrastuksiin.
9. Muuttovoitto ulkomailta on käytännössä veronmaksajien rahoilla tuettua toimintaa.
Pitäisi ennemmin pyrkiä lisäämään teollisuuden vetovoimaa kuntaan, joka tuo mukanaan muuttovoittoa, lisänä kunnallisveroa mielellään laskea, ettei verotuksella tukahduteta mahdollista muuttovoittoa.
Mahdollinen Lapua-Seinäjoki nelikaistaiseksi tulee näyttelemään suurta roolia Lapuan tulevaisuuden osalta.
Merja Phoenix
1. Olen 42-vuotias yrittäjä, mutta ollut tahtomattani viimeiset 7 vuotta kuntoutustuella. Harrastuksena on ollut valitusten teko ja oikaisuvaatimuksen sekä Suomen lakiin tutustuminen omalla ajalla ja avoimen yliopiston oikeustieteen kursseja hyödyntäen.
2. Lailliset päätökset, jolloin valituskierre loppuu. Muukin laillisuusvalvonta ja varsinkin lasten kouluteiden ja yläkoulun turvallisuus. Homekoulu on purettava/laitettava käyttökieltoon.
3. Opettajat voisivat kaikki osallistua välitunneilla esikoulusta lähtien ja tiivistää yhteyttä lapsiin kaikki omalla persoonallaan. Tämä saattaisi ratkaista monta häiriöasiaa. Opettajien ajankäytön suunnittelu ja paperityöt voisi ajoittaa muualle kuin välitunnilla, sillä 10-15 minuuttia ei ole järkevä aika aloittaa mitään toimistotyötä, mutta se on riittävä aika tuulettaa päätä, liikkua ja osallistua lasten ehdoilla heidän leikkiin ja touhuun.
4. Kyliemme elinvoima on voimakkaasti koulujen varassa. Ei ole järkevää säästää tulitikuissa ja juoda samppanjaa uudessa uimahallissa.
5. En kummallakaan. Tuotetaan lakisääteiset palvelut, siihen verot riittää. Lopetetaan rahojen hukkaaminen sellaisiin investointeihin, johon varat ei tällä hetkellä riitä. Investointien järkevä suunnittelu on avainasemassa.
6. Kyseessä ei ole vihreäenergia vaan tuurienergia, jolla toki saadaan vuokratuloja, mutta myös rutkasti ongelmajätettä. Asetusten lähelle näitä ei saa rakentaa vaan, jos pakko on tehdä, niin sitten niin kauas asutuksesta, että mylly ei näy pihaan.
7. Tytäryhtiö on jätettävä markkinoiden armoille ja toivoa parasta! Vastuuhenkilöt eivät saa vapautusta päätöksistä, vaan, jos huomautettavaa toiminnasta löytyy, niin siitä täytyy pystyä puhumaan avoimesti. Tytäryhtiön om tarkoitus tuottaa voittoa Lapuan kaupungille. Rahavirta ei voi liikkua toiseen suuntaan.
8. Opettajien lakisääteinen vastuu on pitää lasten ja nuorten kouluympäristö turvallisena. Yksi keino syrjäytymisen ehkäisemiseksi on tämä esittämäni kaikkien opettajien välitunnilla aktiivisesti osallistuminen.
9. Ulkomainen muutto tulee olla heidän oma valintansa, jos töiden perässä Lapualle tullaan. Muuttovoittoa saadaan terveellä yläkoululla ja perheille sopivilla vuokra-asunnoilla. Yli kahden makuuhuoneen vuokrataloja on Lapualla todella vähän.
Pasi Salo
1. 60v, myymäläesihenkilö- Liikunnan parissa toimiminen: oma ura aikanaan jalkapallo, juniorivalmennus jalkapallo, nyk.VirkiäHockeyn taustaryhmässä.
2. Harrastustoiminnan mahdollistaminen ja harrastetilojen mahdollisimman edulliset vuokrat. Erityisesti lasten ja nuorten harrastustilojen tulisi olla maksuttomia. Nämä ovat mielestäni tärkeitä asioita hyvinvoinnin lisäämiseksi.
3. Kännykkä täysikielto oppitunneiille,välitunnilla voi käyttää.
4. Kyläkoulut on säilytettävä, oppilasrajaa voitaisiin laskea tietyissä tapauksissa, jos koulumatkan
päivittäinen pituus tulisi kohtuullisen pitkäksi oppilaille lähimpään kouluun esim. Kauhajärvi. Haastava kehityskohde: vaikka tontteja myytäis sivukyliltä, kuitenkin kaupat on jo hävinneet. Onko vetovoimaa, jos palvelut kaukana, vielä jos koulu katoaa, lapsiperheet ei ole kiinnostuneita.
5. Kunnan taloudesta varmaan löytyy jotain säästökohteita. Veroja en lähtisi nostamaan.
6. Tuulivoimaa rupeaa olemaan riittävästi paikkakunnalla. Kaupunki voi päättää,että nykyiset riittää.
7. Simpsiölle voisi ainakin tehdä asuntoauto/vaunu paikkoja alarinteeseen. Tukemiseen suhtaudun kielteisesti. Sinne pitäisi saada yksityinen yrittäjä, joka pyörittäisi ravintolaa, siitä saataisiin säästöjä kunnan talouteen.
8. Harrastetilojen ja välineiden maksuttomuus tai minimiin, näin saataisiin kynnys tulla harrastamaan mahdollisimman alhaiseksi. Tätä kautta lasten ja nuorten pahoinvointi vähenisi.
9. Muuttovoittoa ulkomailta en kannata.
Ville Talvitie
1. Olen 40-vuotias perheenisä. Työskentelen liiketoimintajohtajana ja maatalousyrittäjänä. Harrastan
metsästystä ja liikuntaa monipuolisesti.
2. Kaupungin liiketoimintamallin muuttaminen reilummaksi.
3. Kyllä, kännykät häiritsevät sekä oppimista että opetusta.
4. En. Pienet kyläkoulut tukevat oppimista luokkien kokojensa puolesta. Meidän pitäisi markkinoida
enemmän perheille tälläistä mahdollisuutta, että lapset pääsisivät pienempään kouluun. Pitäisi
tarjota tontteja kyläkoulujen läheltä. Tällä hetkellä mielestäni markkinoidaan pelkästään Ritavuorta
ja Alanurmoa.
5. Palveluja leikkaamalla, jos näistä pitää valita. Mutta uskon siihen olevan parempiakin ratkaisuja.
6. Uusiutuva energia on hyvä asia. Mielestäni olisi hyvä asettaa vähintään kahden kilometrin minimietäisyys lähimpään asutukseen.
7. Tämä ei ole mennyt miltään osilta hyvin. Aivan ensiksi olisi pitänyt kehittää itse harrastamisen mahdollisuuksia muullakin kuin alamäkipyöräilyradalla. Sitten myöhemmin, kun olisi asiakkaita, niin tehdä se ravintola – edullisemmin.
Me ei olla Levillä, eikä tulla olemaan. Konkurssiin ravintola menee viikossa, jos sitä ei tueta. Mutta itse Simpsiötä pitää oikeasti alkaa kehittämään vauhdilla, että jossain vaiheessa sitä ei tarvitsisi enää tukea. Uusi rinne, uusia hiihtolatuja, lumen säilöminen seuraavaan talveen niin, että saisi yhden rinteen auki. Kesäksi golfkenttä. Niin, ja kyllä se kylpylä tai kylpylähotellikin sinne huipulle mahtuisi. Se idea pitäisi myydä jollekin ulkopuoliselle toimijalle.
Ei ole hyväksyttävää, että kaupungin sisaryhtiö eli kaupunki kilpailee paikallisia yrittäjiä vastaan veronmaksajien rahoilla ja takauksilla. Tämä tapaus kiinnostaa minua aika paljon. Miksei asioita kerrota julkisuuteen, ketä suojellaan? Ei tainnut rakennustarvikkeiden kilpailutuskaan mennä niin kuin olisi pitänyt.
8. Harrastusmahdollisuudet meillä on hyvät. Mutta itse harrastaminen on kallista, ainakin harrastuksissa, missä kaupungin tiloja tarvitaan. Lähtisin selvittämään, miten kaupunki voisi tukea lasten ja nuorten harrastamista. Olisiko helpoin tie vain laittaa tilojen hinnat alas. Liikunnan ja harrastuksien kautta hyvinvointikin paranisi.
9. Ei pidä. Meillä on hyvät mahdollisuudet saada asukkaita ihan täältä kotimaastakin. Tehdään Lapuasta oikeasti yrittäjäystävällinen kaupunki, ja oikeasti perhekoon kaupunki. Nyt niistä vain puhutaan, mutta kyllä me parempaan pystytään.
Martti Ylikojola
1. Ikä 72 v, eläkkeellä kiviaines-alalta, hoidan vielä pientä kasvinviljely-tilaa, harrastus: karavaanari-hommat Isoniemessä Alajärvellä, jos aikaa jää, niin golffia.
2. Toimintojen tehostaminen.
3. Ei kokonaan, tunneilla kyllä.
4. Luku pitäis olla joustava, koska olosuhteet vaihtelevat. Koulujen koko sellaiseksi, että opettajat tuntevat kaikki oppilaat.
5. Palveluja leikkaamalla ja toimintoja tehostamalla.
6. Kannatan tuulivoimaa yhtenä energiantuotantomuotona, 3 km tai yli.
7. Kustannusten laskentataito huono. Ammattilaiset asialle. Tukea pitää rakennuksia ja rakennelmia, Toiminnot yksityisille.
8. Lapsiperheille alemmat vesi- ja jätevesimaksut, alemmat kiinteistöverot. Vanhemmat mukaan ainakin ulkoharrastuksiin. Nuorille iltamenopaikka, joka on auki 24:ään. kahvila- disko-tyyppinen, tanssia ja esityksiä.
9. Ammatti-ihmisiä kyllä ulkomailtakin, ei Euroopan ulkopuolelta.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?