Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Kristian Tervo
Kysymykset kuntavaaliehdokkaille
1. Kerro lyhyesti itsestäsi. Ikä, ammatti, harrastukset.
2. Mikä on tärkein asia, johon haluat vaikuttaa Lapualla?
3. Pitäisikö kännyköille olla kouluihin täysi kielto?
4. Nykyinen kaupunginvaltuusto linjasi alakoulun lakkautusperusteeksi oppilasmäärän tippumisen 35:een. Yhdytkö tähän näkemykseen? Miten kehittäisit alakouluverkostoa?
5. Miten tasapainotat kunnan taloutta, veroja korottamalla vai palveluja leikkaamalla? Kommentteja.
6. Lapualle on suunniteltu ja osin jo rakennettu tuuli- ja aurinkovoimaa. Tällä hetkellä isoin tuulivoimahanke on suunnitteilla Lamminnevalle. Mikä on kantasi hankkeeseen? Pitääkö kaupungin päättää tuulivoimaloiden etäisyydestä asutukseen nähden? Jos, niin mikä se on?
7. Lapuan kaupunki on taannut, lainoittanut ja tukenut tytäryhtiötään Simpsiönvuori Oy:tä muutamana viime vuonna noin 3,2 miljoonalla eurolla. Kantasi tähän. Miten Simpsiötä tulisi kehittää jatkossa ja miten suhtaudut tytäryhtiön tukemiseen jatkossa? Mikä on kantasi siihen, että kaupungin yhtiö pyörittää ravintolaa?
8. Miten parantaisit lasten ja nuorten hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia?
9. Lapua haluaa lisää asukkaita. Pitääkö kaupungin pyrkiä saamaan muuttovoittoa ulkomailta?
Tero Ala-Nissilä
1. 65-vuotias, rehtori, luokanopettaja, eläkeläinen. Olen naimisissa Tuijan kanssa ja meillä on kaksi lasta ja neljä lastenlasta. Harrastan urheiluseuratoimintaa Virkiän pp-jaoston puheenjohtajana sekä Kobrien taustajoukoissa. Olen kuuluttanut ottelutapahtumia noin kolmekymmentä vuotta (pesäpallo, koripallo, jääkiekko, salibandy). Lisäksi harrastan bänditoimintaa (Viimeinen Myyntipäivä Tampereella). Myös tietotekniikka on ollut aina lähellä sydäntäni.
2. Ei ole vain yhtä tärkeää asiaa. Niitä on useita esim. Lapuan säilyttäminen elinvoimaisena, palveluiden tarjoaminen myös kaava-alueen ulkopuolelle, kouluverkon hallittu turvaaminen.
3. Lapuan alakouluilla kännykkä ei ole ollut iso ongelma. Yläasteella sen sijaan kännykän käytöstä aiheutuvia häiriöitä on luonnollisesti enemmän johtuen oppilaiden ikäerosta. Jos haittoja ei saada muuten poistettua, niin valtakunnallinen kielto kyllä tukee koulujen ja opettajien toimintaa. Lapualla kaikilla oppilailla on käytössään Chromebookit, joten tunnillakaan ei kännyköitä tarvita. Lyhyesti, kyllä.
4. En yhdy tähän näkemykseen. Ensinnäkin 35 on liian korkea luku. Myös koulun eskarit, jotka ovat 0-2 luokkien yhteydessä tulee laskea koulun oppilaiksi. Näin ei toimittu. Valtuuston päätöksessä annettiin myös aivan liian nopea aikataulu oppilasmäärien laskentapäiviksi. Kyläläisille ei annettu tarpeeksi aikaa reagoida ja toimia oppilasmäärän nostamiseksi.
Oikea tapa olisi ollut järjestää aiheesta kylillä keskusteluillat, joissa oltaisiin yhdessä luotu järkevät rajat / ehdot koulun säilymiselle. Nyt tuntuu siltä, että oli vallalla koulunlopettamiskiima ja etukäteen oli päätetty, mitkä koulut suljetaan.
Tässä vahvoilla ovat tietenkin ne pienet koulut, joiden lähivaltuutettuja on eniten. Myös koulujen sijainti ja kunto ohitettiin. Kaksi koulua, Kauhajärvi ja Männikkö, saivat osakseen asiatonta kohtelua. Jälkeenpäin kyllä selitettiin, ettei yhtään lopettamispäätöstä ole tehty. Jo nyt näiden koulujen alueelle on kenties jäänyt perheitä muuttamatta, koska lopettamishuhut vellovat.
Meidän tulee antaa sivukylille mahdollisuus säilyä elinvoimaisina ja tässä koulun säilyminen on avainasemassa. Jos oppilaat todella loppuvat, ja taksit kulkevat vain yhteen suuntaan, on koulun sulkeminen lähellä. Ei koulua ilman lapsia kannata ylläpitää. Mitkä ovat arvomme? Voimmeko valita kaiken? Lapuan tulee profiloitua kaupunkina, joka panostaa lapsiin. Se voi olla jatkossa oikea valttikortti.
Ja vielä totean, että lapsia ei voi sulloa neljään kouluun, vaikka he sinne laskennallisesti mahtuisivatkin. Lapset eivät ole vain lukumääriä.
5. Palveluja voidaan kartoittaa ja säästää niissä kohdissa, joissa se ilman suurta tuskaa onnistuu. Jossain tulee kuitenkin raja, jonka jälkeen veroja jouduttaneen vähän nostamaan. Loppujen lopuksi harva lapsiperhe valitsee asuinpaikan sen mukaan, missä on alin veroprosentti. Kyllä toimivat palvelut ovat tärkeämpiä.
Mutta ennen kuin märehditään leikkauskierteessä, on Lapualle saatava uusia työpaikkoja ja sitä kautta väkiluku kasvuun. Onneksi esim. Nammon kohdalla on positiivisia näkymiä. Uusia yrityksiä kuitenkin tarvitaan.
6. Alkujaan niin vihreä ja puhdas tuulivoima on saanut ylleen jonkinasteisen negatiivisen leiman. Suuria tuulivoimapuistoja (on mielestäni väärin puhua puistoista) rakennetaan ympäri maata ja meriä. En tiedä, kumpi tuhoaa luontoa enemmän turvesuo vai tuulivoimala-alue, mutta nyt kun turvepäätökset on tehty, ei voi suosikkiaan valita. Tuuli- ja aurinkovoima ovat nyt realistisia ratkaisuja, kunnes parempia keksitään.
Aurinkovoimaa kannattanee rakentaa esim. käytöstä poistetuille turvesoille ja isompien rakennusten katoille. Lamminnevalle on tulossa suurehko tuulivoima-alue. Se on melko kaukana Lapuan tiheimmin asutuista alueista. Silti sekin tulee vaikuttamaan joidenkin asukkaiden elinoloihin. Tuulimyllyjen haitat ovat kiistatta olemassa eikä niitä kukaan kotinsa lähelle halua. Lisäksi haittaa on alueiden eläimistölle. Mutta jos nyt johonkin myllyjä rakennetaan, lienee Lamminneva tarkoitukseen melko sopiva. Kaupungille tulee myllyistä myös verotuloja. Muutama kunta on taloutensa näin, ainakin hetkellisesti, jopa pelastanut.
Etäisyys asutukseen tulisi olla vähintään kaksi kilometriä (ei usein tahdo toteutua).
7. Simpsiö on Lapualle erittäin merkittävä alue. Sitä tulee edelleen kehittää kohti ympärivuotista vilkasta käyttöä. On harmi, että kaupunki on joutunut osin tahtomattaankin maksumieheksi (vai pitäisikö sanoa maksuhenkilöksi). Jos kaupunki taas ei tähän olisi lähtenyt, meillä ei olisi toimivaa rinnehiihtokeskusta. Olisi ollut järjetöntä tässä tilanteessa toimia toisin. Simpsiön kesäkäyttöä tulee ideoida laajalla porukalla. Miten olisi kilpailu Simpsiön erilaisista kehittämisideoista? Paras tai muutama parhaista palkittaisiin kausikortein. Urheiluseurojen erilaiset tempaukset Simpsiöllä? Yhteinen toive lienee saada toiminta kannattavaksi.
Kannanottoon tytäryhtiöiden tukemisesta olen oikeastaan vähän jäävi, koska olen ollut Lapuan Jätevesi Oy:n hallituksessa 12 vuotta (edelleen). Tytäryhtiökuviot eivät ole kovin yksiselitteisiä.
Ravintolan pyörittäminen? Joo, yhtäkkiä kuulostaa oudolta, mutta sovitettuna koko laajempaan kuvioon on hyväksyttävää. Voisi ehkä irrottaa kaupungin toiminnasta ja antaa vuokralle. En tarkalleen tiedä, miten onnistuisi.
8. Salivuorot ilmaisiksi tai paljon nykyistä edullisemmiksi. Jo nyt on perheitä, joiden lapsilla ei ole varaa harrastaa. On ikävää, jos lapsi joutuu jättämään harrastuskaverinsa kalliiden maksujen takia.
Urheiluseurat maksavat kaupungille harrastustiloista satoja tuhansia euroja vuodessa. Silti jotkut kuvittelevat, että aina kaupunki antaa rahaa urheiluun. Kyllähän se antaa, mutta niin myös ottaa. Toivon, että nämä summat joskus tulisivat julkisiksi.
Pitäisi saada lisää matalan kynnyksen harrastusvuoroja ja niille hyvät vetäjät. Siis tarkoitan tällä varsinaisen seuratoiminnan ulkopuolella tapahtuvaa toimintaa.
9. Kyllä meille myös maahanmuuttajat ovat tervetulleita. Ensisijaisesti toki työperäistä muuttoa.
Tarja Hahtokari
1. Olen 49-vuotias lähihoitaja. Perheeseen kuuluu avopuoliso ja aikuiset lapset. Työskentelen kehitysvammaisten ohjaajana. Harrastuksiin kuuluu retkeily, kädentaitojen jatkuva kehittäminen ja uusien asioiden opettelu.
2. Kunnan palvelujen säilyvyyteen.
3. Ei, osittainen rajoitus. Oppitunnit täytyy rauhoittaa opiskelulle näin taataan kaikille tasapuolinen
oppimisympäristö.
4. Mielestäni kyläkouluja pitäisi säilyttää. Asioita pitää tarkastella pitkän tähtäimen suunnittelulla. Näen että esim. erityislasten kannalta pieni koulu ja sen ympäristön hyödyntäminen opiskelussa, tuo pienille kouluille lisäarvoa. Kyläkoulu ei ole pelkkä koulu vaan koko yhteisön kohtaamis- ja harrastepaikka.
5. Lapualla on nyt kohtuullinen kunnallisvero, kuntalaisten on saatava laadukkaat palvelut, tarvittaessa verotusta voitaisiin jopa korottaa.
6. Suomen pitää pyrkiä energiaomavaraisuuteen tuuli- ja aurinkovoimalla. En ole asiantuntija näissä, mutta en halua, että tällaiset ratkaisut kuitenkaan vaikuttavat kuntalaisten hyvinvointiin, turvallisuuteen ja terveyteen. Tarvittaessa etäisyydestä tulee päättää. Toki tästä kunta saa verotuloja, jotka ovat tärkeitä kunnalle.
7. Päätökset ja perusteet ovat käsitelleet nykyiset valtuutetut ja minulla ei ole taustatietoja perusteista. Rakennus nyt kuitenkin on tehty, joten Simpsiötä on edelleen kehitettävä. Luontonsa ansiosta Simpsiölle lisäämällä aktiviteettejä, näin saadaan matkailijoita. Idearikkaana ihmisenä minulla on paljonkin äkemyksiä ympärivuotiseen harrastetoimintaan, muutamia esim. seinäkiipeily, lumikenkäilyä, caravan-alue, joka Lapualta puuttuu jne. Mahdolliset tukemiset käsiteltävä tapauskohtaisesti.
Totta kai toivoisin, että joku yrittäjä pyörittäisi ravintolatoimintaa, mutta ei sitä voi tyhjilläänkään siellä
pitää.
8. Meillä on paljon harrastusmahdollisuuksia, mutta toivoisin, että kaikki ei johtaisi kilpailuun vaan olisi myös harrastetoimintana samoja lajeja, jolloin maksut eivät nouse kohtuuttomasti. Näin olisi myös lapsille ja nuorille leikkimielistä toiminnan iloa. Toivoisin eri ikäryhmille toimintaa joka toisi sosiaalisia kohtaamisia esim. keppihevostelua, tuunausta ja roolipelejä. Nuorilta itseltään löytyy hyvinkin innovatiivisia ideoita.
9. Mielestäni ei, mutta työperäinen muutto on OK, jos kielen opiskelu on aloitettu hyvissä ajoin.
Simo Ikola
1. 51 v. Perheeseen kuuluvat vaimo ja kolme lasta. KM, aluejohtaja. Koulutusalan opetus-, johto- ja hallintotehtävissä 24 vuotta. Oppilaitoksen (n. 4100 opiskelijaa) turvallisuuspäällikkönä oman työ ohella 7 vuotta. Sopimuspalokunnassa noin 28 vuotta, josta yksikönjohtajana noin 20 vuotta. Harrastukset: ajan viettäminen perheen kanssa sekä omakotitalon hoitamiseen liittyvät tehtävät, luottamustehtävät, liikenneonnettomuuksien tutkijalautakunta, musiikin kuunteleminen ja Simpsiöllä käveleminen.
2. Kaikkeen kaupunginvetovoimaisuutta kasvattaviin asioihin, kuten kaavoitukseen ja palveluihin. Työkokemukseni perusteella haluan vaikuttaa erityisesti sivistyspalveluihin (koulut, Wanhan Paukun tiloissa oleva toiminta, harrastusmahdollisuudet jne.). Luonnollisesti kaikkiin muihinkin palveluihin.
3. Ei, mutta kännykän käytön suhteen tulee olla selkeät sekä opettajan ja oppilaiden luokkahuonetyöskentelyä kuormittamattomat säännöt. Kännykkää voidaan luokassa opettajajohtoisesti käyttää oppimisen välineenä.
4. Mainitusta luvusta voidaan lähteä pohtimaan kouluverkkoasiaa. Se ei automaattisesti tarkoita koulun lopettamista. Kaupungin oppilasmäärien laskiessa kouluverkkoasia tulee valitettavasti ja vääjäämättä harkittavaksi tulevaisuudessa. Kehittäisin alakouluverkostoa esim. kiinnittämällä erityistä huomiota koulujen tuntikehyksiin, jakotunteihin ja tuen tarpeessa olevien oppilaiden tukemisen resursseihin. Nämä asiat kulkevat käsi kädessä.
5. Verojen korottaminen on usein vain hetkellinen, pikavoittotyyppinen apu asiaan sekä toisaalta myös kaupungin vetovoimaa laskeva asia. Korotettuja veroja on hankalaa jatkossa enää laskea. Verojen korottaminen on pois esim. kuntalaisten ostovoimasta. Taloudenhallintaan tulee etsiä kestävämpiä ratkaisuja.
6. Suhtaudun Lamminnevan tuulivoimahankkeeseen myönteisesti. Toki alkuselvitykset tulee aina tehdä huolellisesti. Etäisyysasiaan liittyen odottaisin asiantuntijoiden ja muiden asiaan liittyvien tahojen lausuntoja ja tekisin johtopäätökseni niiden perusteella.
7. Simpsiö on yksi Lapuan helmistä ja vetovoimatekijöistä. Lähtökohtaisesti suhtaudun sen tukemiseen myönteisesti. Ellei asiaan haluta satsata mitään, on turha odottaakaan mitään. Simpsiötä tulisi kehittää siten, että siellä olisi aktiivista toimintaa kaikkina vuodenaikoina. Ilman kehittämistä toiminta näivettyy. En tässä kohdin näe ongelmaa siinä, että kaupunki pyörittää ravintolaa.
8. Esim. liikuntatilojen hinnoittelua on edelleen hyvä kehittää mahdollisimman optimaaliseksi eri tahojen kannalta. Kokoonsa nähden Lapualla on hyvin tarjolla lapsille ja nuorille harrastusmahdollisuuksia. Harrastustarjonta on tärkeää nostaa säännöllisesti esille mahdollisimman näkyvästi kaikkien tietoisuuteen.
9. Väkiluvun kasvu on edellytys kaupungin kehitykselle. Sinänsä en näe esteenä sitä, mistä suunnasta kuntalaiset tulevat. Parhaimmillaan tilanne on silloin, kun muuttajilla on halu oppia suomen kieli ja päästä mahdollisimman nopeasti töihin. Näin on asian laita usein esim. Venäjän hyökkäyssotaa pakoon lähteneiden kohdalla.
Tuija Juppo
1. Olen 51-vuotias tekstiilityön opettaja. Olen muuttanut Lapualle vuonna 2010. Opetan Lapuan kansalaisopistossa ja taidekoulussa käsitöitä, joten oppilaani ovat iältään viidestä vuodesta yli kasikymppisiin. Vapaa-ajalla teen käsitöitä ja seuraan ahkerasti urheilua laidasta laitaan.
2. Sydäntä lähellä on tietenkin koulumaailma laidasta laitaan. Olen aikaisemmin toiminut Kinnulassa käsityön ja kuvataiteen opettajana alakoulu, yläkoulu ja lukio sektorilla ja nyt vapaassa sivistystyössä ja taiteenperusopetuksessa.
Opettajien jaksaminen on tärkeää. Toivoisin, että opettajat saisivat keskittyä siihen minkä osaavat parhaiten eli opettamiseen. Tärkeää on myös oppilaiden oppimismotivaation edistäminen.
Oppilaille on tärkeää antaa juuri heidän tarvitsevansa tukitoimi tai haaste sille oppilaalle, joka sitä kaipaa. Kaikille kaikissa kouluissa työrauha ja kiusaamiselle nollatoleranssi.
Kansalaisopiston säilyminen kaikille saavutettavana. Kansalaisopiston merkitys ihmisen hyvinvoinnin edistäjänä.
3. Kännyköitä ei periaatteessa tarvitse koulussa lainkaan. On kuitenkin joitakin kohtia opetuksessa, joissa voi olla hyödyksi, että jokainen pystyy omalta puhelimeltaan hakemaan tietoa, osallistumaan opetukseen tai käyttämään digitaalisia oppimissovellutuksia.
4. En rajaisi tarkasti johonkin tiettyyn oppilasmäärään koulun lakkautusta. Mielestäni koulu on hyvin tärkeä osa kylän elämää, joten on katsottava laajemmalti koulun vaikutusta kylään ja sen tulevaisuuteen ennen kuin valot sammutetaan.
Lapsuudessa minun unelmakouluni oli Männikön ala-aste, joka sijaitsi mumman ja papan naapurissa. Voisiko parempaa olla kuin kyläkoulu, jossa kaikki oppilaat ja heidän vanhemmat tuntevat toisensa ja koulun pihassa on pulkkamäki ja peli- ja luistelukenttä.
5. Kunnan taloutta joutuu välillä tasapainottamaan sekä palveluja leikkaamalla että veroja korottamalla. Tällä hetkellä kaupungin veroprosentti 8,9 on Etelä-Pohjanmaan alimpia.
6. Lamminnevan tuulivoimahanke tuo kaupungille kiinteistöverotuloja ja maanomistajille vuokratuloja. Toki auki on vielä monia huoliakin esim. ympäristö ja yhteisövaikutukset. Mielestäni kaupunki voi asettaa etäisyyssääntöjä alueillaan. En pysty nyt sanomaan mitään tarkkaa etäisyyttä, koska mitään sitovaa määräystä ei siitä ole. Tyypillisesti etäisyys asutuksesta on reilun kilometrin verran.
7. Simpsiö on hieno osa Lapuaa ja näen sen kehittämisen hyvänä asiana. Simpsiöllä on jo nyt monta hyvää harrastusmahdollisuutta. Simpsiön kehittäminen ympärivuotiseksi harrastuspaikaksi on hyvä asia. Simpsiö ja sen aktiviteetit tuovat Lapualle harrastajia myös muualta lähikunnista.
8. Lasten ja nuorten hyvinvointiin panostaminen vaatii monenlaista tukea eri elämänalueilta. Hyvinvointiin vaikuttaa laaja kirjo tekijöitä, kuten turvallinen kotiympäristö, koulutuksen ja kasvatuksen tuki, liikunta, kulttuuri ja mielenterveyspalvelut. Tärkeää on myös, että nuoret saavat mahdollisuuden osallistua yhteiskuntaan ja että heitä tuetaan digitaalisen maailman haasteissa.
Mielestäni Lapualla on lapsilla ja nuorilla todella hyvät harrastusmahdollisuudet laidasta laitaan. Ja jos nyt jotain erikoisempaa haluaa harrastaa, mitä Lapualta ei löydy, niin naapurikuntiin ei onneksi ole pitkä matka.
9. Mielestäni kaupungin pitää pyrkiä saamaan muuttovoittoa, mutta en näe sitä tärkeänä, että se pyritään saamaan ulkomailta. Kun kaupunki on elinvoimainen, täältä löytyy työpaikka, koulut, harrastusmahdollisuudet ja palvelut ovat hyvät, niin kenen vaan kannattaa muuttaa Lapualle.
Juha Kattelus
1. 59v. Maatalousyrittäjä. Ei ny mitään mainittavaa.
2. Pitää Lapua positiivisena, muuttovoittoisena paikkana. Verot alhaalla. Vähentää kaupungin velkaa.
3. Ei nyt ehkä täyttä kieltoa mutta jonkinlainen sääntely olis varmasti paikallaan.
4. Kaikilla lapsilla on oikeus lähikouluun. Oppilasmäärän raja 30 on liian iso. Alakouluikäisten ei kuulu istua taksissa tuntikausia päivän aikana.
5. Ei verojen korotuksille. Tarvittaessa järkeistetään palveluja, houkutellaan lisää teollisuutta ja veronmaksajia kaupunkiin.
6. Jos niitä halutaan, ne pitää olla vähintään 3 km asutuksesta. Kiinteistöveron maksajina aivan hyviä.
7. Kaupungin tehtävä ei ole tuottaa leipää ja sirkushuveja asukkailleen. Ravintolan voisi antaa jollekin yrittäjälle hoidettavaksi. Simpsiö on suosittu liikuntapaikkana ja paljon ympäri maakuntaa käy porukkaa sielä ja varmasti siitä jää rahaa myös paikkakunnalle.
8. Harrastusmahdollisuuksia Lapualla luulisin olevan riittävästi.
9. Ei.
Skypy Kuula
1. 50 v, lapualainen henkeen ja vereen. Huumorintajuinen kaikkien kans toimeentuleva urheilullinen nuori mies. Harrastukset padel ja sulkkis ja penkkiurheilu. Perheeseen kuuluu vaimo ja 5 lasta josta 2 täysikäisiä ja 3 pientä nyt vielä kotona. Ammatiltani lanssari eli ensihoitaja.
2. Lapualla on monta tärkeää asiaa mihin haluan vaikuttaa , kuten esim. Sote-palvelut ja niiden pysyvyys ja jatkuvuus, joihin kuitenkin on vaikea vaikuttaa kaupunginvaltuutettuna yhtä paljon kuin aluevaltuuttenuna. Nuorten harrastaminen ja sen hinnoittelu, kouluasiat, kaupungin talouskuri, yms... mutta kun kysyit tärkeimpää asiaa niin valitsen kaupunginvaltuutettuna kaupungin strategian ja etenemisen sen mukaan koska se on tuottanut tulosta 4 vuoden aikana.
3. Kyllä pitää. Poislukien tässä tapauksessa sairauksiin liittyvät tapahtumat, jotka hoituvat puhelimen sovelluksilla.
4. Pakko yhtyä oppilasmäärärajoitteeseen, koska valtuusto sen hyväksyi yksimielisesti, minä itse mukaan lukien. Nyt vaan valitettavasti ollaan tilanteessa, että lasten syntyvyys on huonolla tolalla eikä kaikkia kouluja voida enää pitää ns. kannattavana, jollei oppilasmäärä ole kohtuullisella tasolla. Tämä on ongelma koko ep:llä.... Toinen asia taas on, että tarvitaan tarkat selvitykset mahdollisesti sulku-uhan alla olevista kouluista, niiden kunnosta, säästöistä, kuljetuksista, tiloista, esim. ruoka- , liikunta-, käsityö- ja luokkatiloista ennen päätöksiä. Itse olen pienkoulujen kannattaja enkä muuta voi.
5. Veronkorotus on viimeinen vaihtoehto. Alhainen veroprosentti tuo Lapualle uusia lähikuntien asukkeja jotka käyvät töissä viereisellä paikkakunnilla ja pitävät nykyisetkin asukit meillä. Pieni asia mutta tärkeä. Palveluitakaan ei välttämättä tarvitse aina leikata kun kohdennetaan sinne ruohonjuuritasolle ja tekevään työhön enempi voimavaroja ja jätetään johtajat vähemmälle. Säästöjä varmaan löytyy kunnalle kun kaikki kivet käännetään ennen veronnnostoja.
6. Tuulivoimasta saadut verotulot ovat huikean hyvät kaupungille, joten kannatan tuulivoimaa. En osaa tuohon sanoa, pitääkö kaupungin päättää etäisyydestä asutukseen, mutta asukkaita on hyvä kuulla ja saada neuvoteltua järkeviä päätöksiä heidän kanssaan.
7. Simpsiö on meidän helmi, jonka kehittäminen ja uudistaminen saa matkailun harrastajia enemmän tänne Lapualle ja siitä hyötyy koko Lapua. Saamieni tietojen mukaan Simpsiö ei ole koskaan jättänyt maksamatta kaupungille saamiaan lainoja, joten usko on kova aina vaan. Simpsiön kehitys tulisi olla tarpeellisempaa ympärivuotista käyttöä ajatellen. Ja en pane pahakseni, vaikka kaupungin tytäryhtiö pyörittää ravintolaa samassa suuressa Simpsiön kompleksissa. Jonkun sekin on tehtävä, miksei sitten tytäryhtiö, ettei joku ulkopuolinen ja ehkä kalliimpi.
8. Lasten ja nuorten hyvinvointi lähtee kotoa. Kotiin antaisin suuret ja isot kädet lasten vanhemmille, joista kaikki kuitenkin lähtee. Esimerkki ja kasvatus on voimavara, joilla saataisiin lasten ja nuorten hyvinvointia parannettua. Kuten; säännöt, inhimillisyys, rakkaus, ruutuajan vähentäminen, arvokkuus, anteeksianto ja opetus.
Harrastusmahdollisuuksia Lapualla on kaikille, ainoa asia on mihin valtuutettuna pystyy vaikuttamaan on harrastusten tilavuokrien hinnoittelu. Se pyritään mahdollisuuksien mukaan pitämään kohtuullisella tasolla.
9. Muuttovoitto ulkomailta ei ole pahasta,ollaanhan se nähty esim. nyt Ukrainalaisten ja Vietnamilaisten kohdalla. Jos kotouttaminen onnistuu hyvin niin mikä ettei.
Samuli Kylkisalo
1. Olen 34-vuotias terveellä maalaisjärjellä varustettu lapualaismies. Olen toimitusjohtaja ja osakas Mever Oy:ssä. Harrastuksiini kuuluu pääasiassa koripallo, toimin Kobrien taustaryhmän jäsenenä.
2. Siihen, että Lapua pysyy vetovoimaisena ja näin ollen myös muuttovoittoisena kaupunkina. Näin saadaan verotuloja ja pystytään takaamaan asukkaille nykyiset hyvät palvelut ja sitä kautta hyvinvointia ja asukastyytyväisyyttä.
3. Kyllä.
4. Johonkin se raja pitää vetää ja se on itse asiassa 35 oppilasta, mitä olin itse päättämässä. Mahdollista koulun lakkautuspäätöstä tehdessä on kuitenkin ajateltava kokonaisuutta ja silloin on syytä ottaa huomioon muutkin oleelliset tekijät; kuten koulun kunto ja siihen lähivuosina tehdyt tekniset investoinnit. Lisäksi nämä kyläkoulut ovat kylien keskipisteitä ja mahdollistavat elämää kylille myös jatkossa. Eläväiset kylät taas ovat todella tärkeä vetovoimatekijä Lapuan kaupungille.
5. Ei varsinaisesti palveluja leikkaamalla, vaan järjestämällä ne fiksummin ja tehokkaammin. Verojen korotus olisi liian helppo vaihtoehto.
6. Hanke on hyvä, saadaan tuloja kaupungille ja puhtaasti tuotettua energiaa. Riskinä on kuitenkin mahdollinen maanomistajan vastuu elinkaariensa päissä olevista tuulimyllyistä, jos tuulivoimayhtiö menisi konkurssiin. Etäisyys asutukseen määritellään nykyisin hankekohtaisesti ja ei näistä tuulimyllyistä ole niin paljon kuulunut soraääniä, että kaupungin pitäisi erikseen päättää etäisyydestä asutukseen.
7. Oli valitettavaa, että kustannusarvio ylittyi yli miljoonalla. Siinä vaiheessa kaupunki ei mielestäni enää voinut jättää tytäryhtiötään pulaan, kun rakennus oli jo pystyssä. Olin itse päättämässä lainoituksesta ja myös sen kannalla. Simpsiön ympärille on mahdollista kehittää lähes mitä vain ja nyt myös kesäkaudelle Kerkän myötä. Nyt yhtiön on mielestäni kyettävä rahoittamaan oma toimintansa ja yhtiötä ei enää tulisi lainoittaa kaupungin toimesta. En näe tässä tilanteessa ongelmana sitä, pyörittääkö ravintolaa yhtiö itse vai yksityinen yrittäjä. Tärkeintä on saada Simpsiönvuori kannattavaksi yhtiöksi.
8. Laskemalla jäähallin, urheilutalon ja Patruuna Areenan vuokrat järkevälle tasolle. Näiden osuus on todella pieni kaupungin kokonaisbudjetissa ja se saadaan hyvinvointina kyllä tuplasti takaisin.
9. Työperäinen maahanmuutto on toivottua myös Lapualle. Ulkomailta tulevia erilaisilla yhteiskunnan tuilla eläviä maahanmuuttajia ei tarvita.
Ahti Källi
1. Olen ensimmäistä kertaa ehdolla, työkiireiden vähennyttyä nyt on aikaa perehtyä yhteisiin asioihin. Ikä 66 vuotta. Talousneuvos, kauppatieteiden maisteri. Olen päivätyöstä eläkkeellä ja tehnyt pääasiassa töitä energia-alalla ja teollisuudessa. Kunnallisesta päätöksenteosta aiempaa kokemusta on kuntayhtymän ja kuntaomisteisten yhtiöiden toimitusjohtajana. Minulla on tällä hetkellä muutamia luottamustehtäviä yritysten hallituksissa ja järjestöissä. Harrastan hyväntekeväisyyttä Lions-järjestössä, mailapelejä, mökkeilyä ja kalastusta.
2. Kuntalaisten hyvät palvelut. Keinona vakauttaa kaupungin talous hyvien palvelujen edellyttämälle tasolle. Hyvät palvelut helpottavat kuntalaisten arkea sekä ylläpitävät hyvinvointia, muuttovoittoa ja pitovoimaa.
3. Rajoitettu kielto voisi olla parempi. Kännykän tulisi olla koulupäivän ajan kuitenkin kiinni. Oppilaiden tulisi kuitenkin saada opettajalta pyydettäessä lupa ottaa yhteys vanhempiinsa.
4. 35 oppilaan raja ei tulisi olla ehdoton. Mahdolliset lakkauttamispäätökset tulisi tehdä koulukohtaisesti erikseen, perusteellisen harkinnan jälkeen. Koulun lakkauttaminen on aina ikävä päätös, se näivettää kyläyhteisöä ja heikentää myös kaupungin imagoa. Olisi huomioitava myös kyseisen koulun kustannusrakenne. Koulun ja kyläyhteisön yhteistoiminnalla hankittu kustannustehokkuus voisi antaa koululle jatkoaikaa.
5. Verojen tarpeeton korottaminen on signaali heikosta taloudenpidosta. Talousarviota laadittaessa tulee pohtia tarkasti kaikkien menojen tarkoituksenmukaisuutta. Sen jälkeen talousarvion toteutumista tulee seurata ja poikkeamiin puuttua. Säästöjä tulee etsiä etupäässä uusin innovaatioin ja rakenteita kehittämällä eikä vain helpoimmalla tavalla säästämällä kuntalaisten palveluista. Veropohjaa tulee laajentaa houkuttelemalla Lapualle lisää asukkaita ja työllistäviä yrityksiä. Edistämällä teollisen kokoluokan aurinkovoimahankkeita saadaan merkittävää kiinteistöverotulojen kasvua.
6. Jos hankkeen hyödyt ovat suuremmat kuin haitat, niin hanke on järkevä toteuttaa. Merkittävää haittaa ei tule hyväksyä. Haitat tulee tuoda esiin ja hakea yhdessä parempi toteutustapa tai kokonaan luopua hankkeesta. Kaupungin ei tulisi päättää minimietäisyydestä, YVA-vaiheessa huomioidaan kaikki haitat kokonaisuudessaan.
7. Simpsiön alue on merkittävä matkailun ja kaupunkilaisten vapaa-ajan palvelujen kannalta. Aluetta ja palveluja on kehitetty oikealla tavalla ympärivuotisen käytön suuntaan. Tytäryhteisöille myönnettävä omavelkainen takaus kuuluu mielestäni kaupungille sisältäen provision ja riittävän vastavakuuden. Ilman kaupungin takausta tytäryhteisön lainan saanti vaikeutuu ja lainan kustannukset olisivat korkeammat. Lainan anto kuuluisi pankeille ja Kuntarahoitukselle. Suoraa tukea ei kaupunki ole tietojeni mukaan yhtiölle antanut, eikä tule antaakaan. Yrittäjän etsimistä ravintolatoiminnalle tulisi jatkaa. Yrittäjä vuokraisi Simpsiönvuori Oy:ltä tilat, omistus jäisi kaupungille. Nykyinen tapa toimia saattaa vääristää kilpailua.
8. Varhainen puuttuminen lasten ja nuorten ongelmiin. Lapsia ja nuoria tulee tukea jo aikaisemmassa vaiheessa. Myös kiusaamiseen tulee puuttua ajoissa, hyviä malleja kiusaamisen torjuntaan on saatavilla. Harrastusmahdollisuuksia tulee tarjota maksuttomilla kokeiluilla. Kaupunki voisi toimia koordinaattorina seurojen, järjestöjen ja yksityisten tarjoamissa harrastusten kokeiluissa. Lasten ja nuorten harrastuksia tulisi rahallisesti avustaa ja kaupungin tiloissa järjestetyt maksuttomiksi.
9. Työperäinen maahanmuutto on tervetullutta. Muuttajien olisi hyvä olla perheellisiä ja työn tarjoamisen kohdistua aloihin, joilla on erityisesti työvoiman tarvetta. Kotouttamiseen tulee panostaa riittävästi.
Janne Lahdensuo
1. Olen 48-vuotias insinööri ja työskentelen talotekniikan opettajana Sedun Lapuan yksikössä. Perheeseen kuuluu vaimo Minna, 12- ja 11-vuotiaat tyttäret sekä kultainennoutaja Unto. Kesäisin minut löytää iltarasteilta ja talvisin hiihtoladuilta. Lisäksi teen vapaaehtoistoimintaa lapualaisissa urheiluseuroissa.
2. Kunnan velkaantuminen on pysäytettävä ja velkataakkaa tulee saada pienemmäksi.
3. Kyllä. Opettajana olen huomannut, että kännykän käyttö tai jopa sen läsnäolo taskussa vaikeuttaa oppilaan keskittymistä huomattavasti.
4. On hyvä, että on sovittu selkeä raja ja pelisäännöt kouluverkon tarkasteluun, koska poliittisena päätöksenä lakkautus on aina vaikea. Tällä hetkellä ei ole tarvetta muutoksille, mutta ikäluokkien pienentyessä muutoksia tulee tehdä. Muutamalle oppilaalle koulua ei voi ylläpitää.
5. Kunnan palvelut on sopeutettava tuloihin eikä päinvastoin. Suurin osa kunnan menoista on henkilöstökuluja, josta on mahdollisista saada merkittäviä säästöjä. Koulujen salien muutaman euron salivuorat ja maksulliset pefletit ei kuntataloutta pelasta.
6. Aurinko- ja tuulivoima ovat tärkeä osa ilmastopolitiikkaa ja Suomen huoltovarmuutta. Lapualle sijoittuvat voimalaitokset tuovat huomattavan määrän euroja maanomistajille ja kunnalle, joten näen hankkeen hyvänä. Uudet voimalat ei saa haitata tai häiritä asumista nykyisin asuttavissa kiinteistöissä. Yksiselitteistä etäisyyttä ei tarvitse määrittää.
7. Simpsiö on maakunnallisesti tärkeä matkailukohde ja tuo kuntaan toimeliaisuutta sekä useita työpaikkoja, joten näen alueen kehittämisen ja tukemisen hyväksyttävänä. Rakennusprojektin huomattava budjetin ylitys ja muut julkisuudessa esitetyt epäselvyydet tulee selvittää tarkoin. Jos selvyyttä asioihin ei saada tai ilmenee epäilys väärästä toiminnasta, tulee asia siirtää viranomaisten selvitettäväksi.
Ravintolatoiminta tulee kilpailutuksen kautta ulkoistaa, ettei Simpsiövuori Oy:n kautta vääristetä kilpailua verovaroin.
8. Koulujen liikuntasalit tulee muuttaa takaisin maksuttomaksi alle 18-vuotiaille tai nousseet salivuokrat tulee kompensoida täysimääräisesti seuroille myönnettävissä toiminta-avustuksissa. Salivuokrista saatava lisätulo on kunnan kokonaisuudessa hyvin vähäinen.
9. Lapuan pitää olla houkutteleva asuinpaikka kaikille, tulopaikasta riippumatta. Työpaikan läheisyys, kohtuulliset asumiskustannukset ja kunnan hyvät palvelut tuovat uusia asukkaita.
Helena Lahtinen
1. 65 vuotta, terveydenhoitaja/ HTM, tässä vaiheessa lastenlasten hoito ja keikkatyöt, harrastuksina kirpputorit, elämäkerrat, puutarhanhoito.
2. Kuntalain mukaisesti lapualaisten hyvinvoinnin edistäminen talouden resurssien rajoissa ja tarvittavien lähipalveluiden avulla sekä yhteistyössä hyvinvointialueen, Kymppi-yhtymän ja muiden yhteistyökumppaneiden kanssa.
3. Kännykkäkieltolaki on valmistelussa eduskunnassa, kielto joko lain tai järjestyssäännön avulla on tarpeen.
4. Lapsia syntyy liian vähän, 101 lasta eli viisi luokallista vuonna 2023. Valtuuston yksimielisen linjauksen mukaan päätöksenä on, että koulun toiminta lakkaa ja siitä tehdään päätös, jos oppilasmäärä on alle 35 oppilasta kahtena lukuvuotena peräkkäin, lisäksi yksittäisen alakoulun merkittävät investointitarpeet arvioidaan erillispäätöksessä. Alakoulujen tiloja tulisi käyttää huomattavasti enemmän kunnan, seurakuntien ja järjestöjen hyvinvoinnin edistämisen toimintojen tarpeisiin sekä alueen kyläläisten tapaamis- ja harrastuspaikkoina.
5. Kehittämällä talouden seurantaa, johtamista, varhaisempaa puuttumista ja ennaltaehkäisyä – nopea puuttuminen ja kuntoon laitto säästävät kustannuksia olivatpa kyseessä lasten, perheiden tai työyhteisön ongelmat, kaupungin kiinteistöt, laitteet tai tiet.
Kunnan palveluihin ja asukkaitten hyvinvointiin satsaaminen vahvistaa taloutta, lisää elinvoimaa ja houkuttelee asukkaita, osaamista, investointeja ja yrityksiä kuntaan.
6. Hallitusohjelman kirjaus kansallisten etäisyyssääntöjen määritellystä ja käyttöönotosta on kesken. Ellei asia etene, järjestyssäännössä pitää linjata etäisyydestä tuulivoimalan koon ja pyyhkäisykorkeuden mukaan tai suositusten mukaan vähintään kaksi kilometriä.
7. Simpsiönvuori Oy on Lapuan kaupungin täysin omistama tytäryhtiö, jota kaupunki on lainoittanut Kuntalain 129 §:n ja valtuuston päätöksen sekä omistajapoliittisten linjausten mukaisesti markkinahintaisella korolla ja kiinteistökiinnitysvakuuksin tavoitteena, että yhtiön toiminta kantaa itse itsensä. Liikuntalain mukaan kunnan tulee luoda edellytyksiä kunnan asukkaiden hyöty- ja kilpaliikunnalle liikuntapalveluiden sekä liikuntapaikkojen rakentamisen ja ylläpitämisen keinoin.
8. Lapualla on poikkeuksellisen hyvät harrastusmahdollisuudet monien liikuntapaikkojen, Musiikkiopiston, Kansalaisopiston, urheiluseurojen, yhdistysten ja seurakuntien kautta. Lisäksi Lapua on mukana valtakunnallisessa Harrastamisen Suomen malli - toiminnassa, jossa urheiluseurat, yhdistykset ja seurakunnat tarjoavat maksutonta harrastustoimintaa koulujen yhteydessä.
Tarjontaa on, mutta enemmänkin taitaa olla ongelmana sopivan harrastuksen löytäminen jokaiselle. Koulujen vanhempainyhdistysten, Ohjaamon, Etsivän nuorisotyön, Kohtaamispaikka Ilonan, koulukuraattorin tai muiden työntekijöiden kautta löytyy apua ja tietoa palveluihin hakeutumisessa. Kouluterveydenhoitajana toimiessani harrastukset ja vapaa-ajan vietto olivat osa vuosittaisen terveystarkastuksen kartoitusta, toivottavasti hyvinvointialueella edelleen toimitaan samoin, jotta jokainen lapsi ja nuori pääsee haluamaansa harrastukseen. Hyvinvointialueen sosiaalityö ja kaupungin Kaikukortti auttavat maksuvaikeuksissa.
9. Ensisijaisesti on vahvistettava kuntalaisten ja perheiden hyvinvointia ja tukea lapsiperheitä syntyvyyden lisäämiseksi. Lapualle jo muuttaneiden kielen oppimisesta ja kotoutumisesta on huolehdittava. Elinvoimainen kunta, jossa on tarvittavia palveluita eri ikäisille, tontteja ja asuntoja, kouluja, harrastus- ja vapaa-ajanviettomahdollisuuksia, houkuttelee asukkaita ja yrityksiä.
Marjo Lakso
1. 49-vuotias lähihoitaja. Harrastuksina voisin mainita opiskelun, käsityöt, askartelun ja lukemisen.
2. Kaikki olisivat tasavertaisia lapualaisia.
3. Ei.
4. Mikäli kahtena peräkkäisenä lukuvuotena 1.-6.- luokilla on yhteensä alle 35 oppilasta, mielestäni koulun lakkautusta tulisi vakavasti hakita. Näin on linjattu.
Itse olisin tarkka alakoulujen rajoista, oppilaat tulisi sijoittaa lähimpään kouluun.
5. Ensisijaisesti kävisin palveluita läpi ja karsisin niitä ennenkä korottaisin veroprosenttia, vaikkakin se on alhainen. Peruspalveluita tulisi ylläpitää kaikkialla kaupungissa tai mahdollistaa kulku niihin.
6. Olen Lamminnevan hankkeen kannalla. Voimaloille on Suomessa asetettu ulkomelutason ohjearvot, mutta etäisyyksistä asutusalueille ei ole määritelty. Mielestäni kaupungin ei tulisi määritellä etäisyyttä.
7. On selvää, että rahoitus on jostain tarvittu ja mielestäni kaupunki on kantanut roolinsa hyvin tässä asiassa. Nykyinen toimitusjohtaja on ammattitaitoinen henkilö johtamaan yritystä, toivon, että hän saa kaiken mahdollisen tiedon menneiltä kausilta ja häntä tuetaan työssään. Kun uutta luodaan, niin rahaakin palaa. Tuetaan maltilla ja harkiten ja mietitään kaikki mitä uutta ja mielenkiintoista tekemistä rinteille voisikaan suunnata, esim.teemaillat, luistelurata, aktiivinen metsävaellusreitti. Ja ettei kautta lopeteta liian aikaisin! Vaikka se oma piha on jo lumesta puhdas niin rinteet ovat loistokunnossa. Aina ei tarvitse lähteä merta edemmäs kalaan.
Ravintolan pyöritys kaupungin toimesta on mielestäni hyvä asia, jonkun pitää asia tehdä. Simpsiön ravintolat ovat tärkeä osa laskettelukeskusta. Laskettelukeskuksen ravintoloita voi pyörittää ja ylläpitää myös yksityinen, paikallinen yrittäjä.
8. Harrastusmahdollisuudet Lapualla on todella hyvät näinkin pieneksi paikkakunnaksi, mutta panostaisin kyllä pajatyyppiseen toimintaan.
Lasten ja nuorten hyvinvoinnin parannuskeinoksi ehdottaisin meitä vanhempia ja huoltajia katsomaan itseämme peiliin ja pysähtymään hetkeksi ja arvottamaan elämämme ja maailmamme lapsia ja nuoria kannustavaksi. Meidän tulee kasvattaa ja ohjata. Parasta mitä voimme lapsillemme antaa, on terve ja hyvä itsetunto.
9. Kaikki Lapualle muuttavat ovat tervetulleita! Mieluusti otamme paluumuuttajat vastaan. Ja nuoret jos saisimme täällä pysymään.
Marko Makkonen
1. 57 v. Yrittäjä, artisti. Harrastukset: kaikenlainen höntsäliikunta, junioriseurassa valmentaminen.
2. Eteenpäin meneminen.
3. Jonkin verran opettajan sijaisuuksia tehneenä täytyy sanoa, että tämä on valitettavasti ainakin kokeilemisen arvoinen asia.
3. Tämä on tunteita herättävä asia, jota kuitenkin kannatin valtuustossa. Syitä on monia, syntyvyys, taloustilanne jne. Valitettavasti lapsien määrä vähenee niin sivukylissä kuin keskustassakin. Itse pienen kyläkoulun kasvattina pidän niitä kuitenkin edelleen tärkeänä. Pelkkää lukumäärää tärkeämpänä pidän sitä, kuinka saadaan syntyvyys ja asukasmäärä kasvuun.
4. Tulevaisuudessa varmaan tarvitaan molempia. Molemmat ovat ikäviä vaihtoehtoja. Paras vaihtoehto olisi saada kuntaan lisää työpaikkoja ja investointeja, ja sitä kautta verotuloja ja asukkaita
5. Nämä ovat investointeja, jotka tuovat kunnan kassaan rahaa, joten ymmärrän varsin hyvin, miksi ne kiinnostaa kuntia. Asialla on myös kuitenkin kääntöpuolensa. Ympäristö, metsäneläinten elinolosuhteet, jäte haitat jne. Itse en ole mikään varsinainen tuulivoimafani. En usko, että pelkkä tuuli/aurinkovoima ratkaisee energiaongelmaa. Mielestäni kaupungin pitäisi kuunnella asukkaita voimaloiden etäisyyksistä asutukseen.
6. Käsittääkseni Simpsiön kehittäminen on osa Lapuan kaupungin strategiaa, josta on päätökset tehty. Valitettavasti tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, että julkiset urakat eivät pysy budjetissa. Simpsiön kehitys olisi pitänyt aloittaa jo 80-90- luvulla, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan. Tulevaisuudessa ravintolan liiketoiminta pitäisi vuokrata yksityiselle toimijalle. Jatkossa pitäisi myös harkita tarkkaan, mihin verovaroja käytetään. Simpsiö on kuitenkin paljon muutakin kuin pelkkä mäki ja ravintola. Kävijät käyttävät myös muiden yritysten palveluja. Majoitus, kaupat, huotoasemat jne.
7. Toimin itse junioriseuran valmentajana. Vedän harjoituksia 6-9 kertaa viikossa +pelit päälle, joten tiedän asiasta jotain. Suurimmat haasteet lasten harrastuksissa ovat tulevaisuudessa kustannus, tila sekä kilpailu eri lajien kesken. Pienissä kunnissa tämä korostuu erityisesti. Kunnan pitäisi pystyä tarjoamaan liikuntatiloja lasten harrastustoimintaan huomattavasti nykyistä huokeamalla hinnalla. Myös ns. kökkähenki on kuolemassa sukupuuttoon. Tämä tarkoittaa sitä, että jatkossa joudutaan palkkamaan valmentajia ja muita työntekijöitä, joka taas nostaa kustannuksia.
8. Jokainen uusi veronmaksaja on mielestäni tervetullut Lapualla.
Ensio Manu
1. Eläkeläinen, 68 vuotta. Harrastukset: liikunta monipuolisesti lentopallo, padel, kuntosali, aktiivinen poliitikan ja yhteiskunnallisten asioiden seuraaja ja kommentoija
2. Tarvitsemme järkevää ja mahtailematonta taloudenpitoa, jonka me kaikki lapualaiset ymmärrämme. Päätöksistä täytyy siksi kertoa ihmisten eikä hallinnon näkökulmasta. Lapualaisten hyvinvointi rakentuu yritysten menestyksen luomalle työnteolle. Päättäjien täytyy ymmärtää asioiden vaikutuksia niin ihmisten kuin yritysten hyvinvointiin.
3. Yhteinen sopiminen on aina kieltoa parempi. Kännykkä ei kuulu koulutunnille, ellei opettajan antama tehtävä sitä vaadi. Koulupäivän jälkeen puhelin on kotimatkalla tärkeä, joten täysin niitä ei voi koulurepusta pois jättää. Jos asioista ei voida sopia täytyy käyttää kieltoa.
4. Kouluverkosta huolehditaan pitämällä huolta kylien elinvoimaisuudesta. Kylillä osataan tehdä töitä asioiden eteen ja kaupungin tehtävä on kuunnella heidän ajatuksia ja tukea tuota työtä.
Koulut ovat kylien sydän ja kyläkoulut ovat tärkeä tekijä uusia lapsiperheitä Lapualle houkuteltaessa.
5. Jos verojen nostaminen ja palveluiden leikkaaminen ovat ainoat vaihtoehdot, ei asioita ole mietitty kunnolla. Kun otamme työntekijät aktiivisesti kehittämään työympäristöään ja tehtäviään saamme koko organisaation asiantuntemuksen käyttöön. Tämä on menestyksen tae niin julkisella kuin yksityisellä puolella.
Verot ovat kovin korkealla, jollakin aikavälillä veroja pitää pyrkiä jopa alentamaan, jotta Lapuan houkuttelevuus kuntavertailussa säilyy ja paranee.
6. Tuulivoimassa alueen asukkaat on otettava mukaan suunnitteluun. He tietävät parhaiten haitat ja hyödyt. Välimatka tulee olla pitempi kuin ”riittävä”.
7. Kyseessä on valtava summa, kun samaan aikaan rahaa on jouduttu nipistämään kuntalaisille tärkeistä palveluista. Ihmiset aivan aiheellisesti miettivät mitä samalla summalla olisi tehty muualla vaikkapa liikuntapalveluissa.
Simpsiönvuoreen tehdyt investoinnit on tehty ja nyt meidän tulee osata yhdessä elää niiden kanssa viisaasti. En usko, että tässä tilanteessa sinne löytyy yksityistä ravintoloitsijaa. Kaupungin tulee siitä huolimatta käyttää monipuolisesti muidenkin yrittäjien palveluita eikä ohjata kaikkea toimintaa ”omaan ravintolaan”.
8. Lasten ja nuorten hyvinvoinnin kannalta mikään ei ole niin tärkeää kuin hyvähenkinen kaveripiiri. Lapualaisille lapsille ja nuorille on tarjolla hyviä harrastusmahdollisuuksia, mutta kaikki eivät niihin löydä. Koulujen ja seurojen työ on tämän asian osalla tärkeää ja niiden resursseista on pidettävä huolta. Harrastuksissa kulkemisen mahdollisuudet on taattava myös muille kuin keskustassa asuville. Lapset ovat Lapuan tulevaisuus, kohdellaan heitä sen mukaisesti.
9. Työtä tekevät ammattilaiset ovat tervetulleita Lapualle kaikkialta maasta ja myös Suomen ulkopuolelta, jos asenne on oikea. Lapualta on tärkeää löytyä töitä erityisesti naisille, silloin myös perheet tulevat paikkakunnalle varmemmin.
Lapualta täytyy löytyä elämisen edellytyksiä, jotta Lapualle saadaan uusia veronmaksajia. Tulivat he sitten Suomesta tai muualta tarvitaan myös tekijöitä joiden takia tänne muuttavat haluavat paikkakunnalla pysyä – pitovoimaa.
Viktoriia Marchenko
1. Olen ukrainalainen, 42 vuotias, ammatiltani sairaanhoitaja ja sähköinsinööri. Harrastuksiani ovat juokseminen ja lasketteleminen. Rakastan lapsia ja työskentelen tällä hetkellä lasten kanssa.
2. Elinvoimainen ja yrittäjäystävällinen Lapua – edistetään paikallista yrittäjyyttä, tuetaan työllisyyttä ja houkutellaan uusia yrityksiä. Nuorten hyvinvointi ja koulutus – panostetaan koulutukseen, harrastusmahdollisuuksiin ja nuorten jaksamiseen. Hyvät palvelut ja turvallinen arki – Varmistetaan toimivat terveyspalvelut, vanhustenhoito ja turvallinen elinympäristö. Viihtyisä ja liikkuva Lapua – Kehitetään liikunta- ja vapaa-ajanpalveluita, pidetään huolta ympäristöstä ja lisätään tapahtumia.
3. Täyskielto ei välttämättä ole paras ratkaisu, mutta kännyköiden käyttöä koulussa pitäisi säädellä järkevästi. Puhelimet voivat häiritä oppimista, joten niiden rajoittaminen oppitunneilla on perusteltua. Toisaalta kännyköillä on myös hyödyllisiä käyttötarkoituksia, kuten tiedonhaku ja oppimissovellukset.
Paras ratkaisu voisi olla koulukohtainen linjaus, jossa puhelimet pidetään poissa näkyvistä oppitunneilla, mutta niitä voi käyttää esimerkiksi välitunneilla tai opetuksen tukena opettajan luvalla. Näin vältetään turha häiriö mutta hyödynnetään teknologian mahdollisuudet.
4. Alakouluverkoston kehittämisessä tärkeintä on turvata laadukas opetus ja lasten hyvinvointi. Oppilasmäärän lasku on yksi peruste koulujen lakkauttamiselle, mutta päätöksiä ei pitäisi tehdä pelkästään lukumäärän perusteella. On tärkeää arvioida myös koulun merkitys kyläyhteisölle, koulumatkojen pituus ja vaihtoehtoiset ratkaisut, kuten monitoimitilojen käyttö tai koulujen yhdistäminen hallitusti.
5. En näe veroäyrin korottamista tai palveluiden leikkaamista ensisijaisina ratkaisuina. Sen sijaan taloutta tulisi tasapainottaa järkevällä taloussuunnittelulla, elinvoiman kehittämisellä ja kustannustehokkailla palveluratkaisuilla. Meidän tulee panostaa yritystoiminnan tukemiseen ja uusien investointien houkuttelemiseen, sillä vahva paikallistalous tuo verotuloja ilman, että kuntalaisten verotaakkaa tarvitsee lisätä. Samalla on tärkeää karsia turhia menoja ilman, että peruspalvelut kärsivät.
6. Uusiutuvan energian, kuten tuuli- ja aurinkovoiman, kehittäminen on tärkeää, mutta sen on tapahduttava asukkaiden ja ympäristön ehdoilla. Lamminnevan tuulivoimahanke on merkittävä, ja sen vaikutukset luontoon, maisemaan ja asukkaiden elinympäristöön on arvioitava huolellisesti ennen päätöksiä.
Kannatan sitä, että kaupunki määrittelee selkeät etäisyysrajat tuulivoimaloille asutuksesta. Monissa kunnissa suositus on vähintään 2 km, mikä on hyvä lähtökohta. Näin turvataan asukkaiden viihtyvyys ja minimoidaan mahdolliset melu- ja välkehaitat. Päätöksiä tulee tehdä avoimesti ja asukkaita kuunnellen.
7. Simpsiön alue on tärkeä matkailu- ja liikuntakohde Lapualla, ja sen kehittäminen voi tuoda elinvoimaa kaupungille. Kuitenkin kaupungin talouden kannalta on olennaista, että tytäryhtiöiden tukeminen on kestävää ja läpinäkyvää. 3,2 miljoonan euron tuki on merkittävä summa, ja jatkossa on arvioitava tarkasti, millä ehdoilla ja miten paljon kaupunki voi yhtiötä rahoittaa.
Investointien tulee perustua realistisiin liiketoimintasuunnitelmiin ja kannattavuusarvioihin. Mitä tulee kaupungin omistamaan ravintolaan, pidän lähtökohtaisesti parempana ratkaisuna sitä, että ravintolatoiminta olisi yksityisen toimijan vastuulla. Kaupungin roolin tulisi keskittyä alueen kehittämiseen ja infrastruktuurin tukemiseen, ei suoranaiseen liiketoimintaan.
8. Lasten ja nuorten hyvinvointi on yksi tärkeimmistä investoinneista tulevaisuuteen, ja sen parantaminen vaatii monipuolisia toimenpiteitä. Ensimmäiseksi haluan varmistaa, että kouluissa on riittävästi tukea niin oppimisessa kuin henkisessä hyvinvoinnissa. Oppilashuollon resurssit, kuten koulupsykologit ja -kuraattorit.
Hyvinvoinnin parantaminen ei ole vain rakenteiden tai palvelujen lisäämistä, vaan myös yhteisön ja kulttuurin kehittämistä niin, että nuoret kokevat itsensä osaksi yhteisöä. Vapaa-ajan toiminnot, kuten kulttuuri- ja liikuntaharrastukset, ovat tärkeitä nuorten kasvulle .
9. Vaikka väestönkasvu on tärkeää, meidän on ensin pohdittava, onko Lapuan alueella riittävästi työpaikkoja ja elinmahdollisuuksia uusille asukkaille, erityisesti ulkomailta muuttaville. Ilman työllisyyttä muuttovoitto ei ole kestävä ratkaisu, ja se voi luoda sosiaalisia ja taloudellisia haasteita. Ennen kuin tavoitamme muuttovoittoa ulkomailta, meidän täytyy varmistaa, että paikallinen talous on kilpailukykyinen ja houkutteleva sekä nykyisille että uusille asukkaille.”
Tätä varten on tärkeää kehittää yritystoimintaa, tukea paikallisten työpaikkojen luomista ja houkutella investointeja alueelle. Ilman riittäviä työmahdollisuuksia emme pysty tarjoamaan pysyviä elinmahdollisuuksia uusille asukkaille, mikä voi johtaa siihen, että kaupungin kasvaminen ei ole kestävää. Työllisyyden parantaminen on siis avainasemassa, jos haluamme kasvattaa väestöä ja tarjota ihmisille mahdollisuuksia asettua Lapualla.
Merituuli Metsola
1. 59-vuotias artesaani ja mummi. Harrastan käsitöitä, kuvataiteita ja askartelua.
2. Haluan vaikuttaa siihen, että päätöksenteossa otetaan huomioon myös ikäihmiset, pitkäaikaissairaat ja pienituloiset.
3. En kannata kännyköiden täyskieltoa, mutta olen ehdottomasti sitä mieltä, että ne eivät kuulu oppitunneille.
4. Olen aina kannattanut pienempiä yksiköitä, joissa jokainen oppilas tulee huomioiduksi tarpeidensa mukaan. Ymmärrän, että raha ratkaisee, mutta lapsissa ja nuorissa on tulevaisuus, emmekä saa sitä unohtaa. Muutin Lapualle vuodenvaihteessa, joten en ole vielä perehtynyt siihen, miten alakouluverkostoa voisi kehittää.
5. Mieluummin veroja korottamalla kuin kuntalaisille tärkeitä palveluita leikkaamalla.
6. En ole koskaan ollut tuulivoiman intohimoinen kannattaja. Mielestäni ne pilaavat maiseman, eikä niiden vaikutuksia ihmisiin ja eläimiin ole tutkittu tarpeeksi. Jos tuulivoimaa on pakko rakentaa, tulisi ainakin etäisyys asutukseen olla riittävä. Ymmärrän kyllä, että kustannuksia ajatellen etäisyys ei voi olla kovin suuri. En osaa tarkemmin määritellä etäisyyttä, se jääköön asiantuntijoiden tehtäväksi.
7. Kuten edellä kerroin, muutin Lapualle vuodenvaihteessa, enkä ole tarkemmin tutustunut Simpsiönvuori Oy:n toimintaan. Olen keskustellut asiasta muutamien tuntemieni lapualaisten kanssa. He ovat kertoneet olevansa ihmeissään siitä, että kaupunki tällaista toimintaa harjoittaa. Toimintaa, joka vääristää kilpailua. Itse en ole vielä muodostanut lopullista mielipidettä. Asiassa on puolensa ja puolensa.
8. Harrastukset tukevat lapsen ja nuoren itsetunnon sekä tunne- ja vuorovaikutustaitojen kehitystä ja tarjoavat vastapainoa koulutyölle. Jokaiselle lapselle ja nuorelle tulisi mahdollistaa mieluisa, maksuton harrastus koulupäivän yhteydessä. Harrastustarjonta tulisi valita heidän toiveidensa pohjalta.
9. Lapuan ei tarvitse erikseen pyrkiä saamaan muuttovoittoa ulkomailta, toki jokainen muuttaja on tervetullut.
Kai Pöntinen
1. 61v. Vaimo Tuula-Maija, kolme lasta ja heillä neljä jälkeläistä, pienimpänä Lyyti 2v. Yrittäjä, maakuntaneuvos, kesäaikana jokilaivan kippari/opas, muutoin täyspäiväinen politiikko. Suhtaudun kaikkiin luottamustehtäviini suurella vakavuudella ja ammattimaisuudella. Käymme paljon erilaisissa kulttuuririennoissa, erityisesti teattereissa, oma näytteleminen on jäänyt vähemmälle. Kaikenlaiset konsertit ovat mieluisia, tätä kirjoittaessa valmistaudutaan Haapakosken NS:n (josta koko urani on saanut alkunsa) 125-vuotisjuhlaan ja myöhemmin iltapäivällä Juhamatin juhlakonserttiin. Vaalin aattona mennään legendaarisen Sladen konserttiin. Keväisin käymme tarkkailemassa luontoa ja bongaamme lintuja suurella innolla! Vaasan Läänin Maanpuolustusyhdistyksen puheenjohtajuus on avartanut näkemystä myös puolustus- ja maailmanpolitiikkaan.
2. Ei ole yhtä asiaa vaan yksittäisten asioitten muodostoma kokonaisuus, jonka päämääränä on lapualaisten hyvinvointi ja Lapuan itsenäisyys.
3. Kyllä.
4. Jos valtuuston asettama 35 oppilaan raja alittuu kahtena syksynä, menisi koulu kiinni kolmantena vuotena. Lapsimäärän pieneneminen on niin rajua, että jo viiden vuoden kuluttua kaikki alakoululaiset mahtuisivat neljään kouluun (Alanurmo, Keskuskoulu, Liuhtarin ja Ritavuoren kouluihin). Tänä vuonna alakoulujen yhteenlaskettu oppilasmäärä on 1052 mutta lukuvuoden 2029 koko oppilasmäärä on vain 770. Kannatan pieniä alakouluja, jos niissä on oppilaita vähintään 35.
5. Verojen korottaminen on viimesijainen keino talouden parantamiseksi. Sitä vastoin voimme lisätä tuloja mm voimalaistosten kiinteistöverolla. Jatkuvaa tarkkaa taloudenpitoa, jota Lapualla on harjoitettu nykyisen kaupunginjohtajan aikana, tulee jatkaa! Myös kaupungin koko henkilöstö on sitoutunut tähän hyvin.
6. Tuuli- ja aurinkovoiman rakentaminen on erinoimainen mahdollisuus parantaa Lapuan tulovirtoja. Meillä ei ole varaa olla ottamatta niistä tulevia kiinteistöveroja jotka ovat vuositasolla miljoonia euroja. Siksi kaikki suunnitteilla olevat hankkeet olisi saatava toteutettua. Minimietäisyydet käytännössä estävät tuulivoimarakentamisen. Joten en kannata niitä.
7. ? Ensinnäkään Lapuan kaupunki ei ole tukenut eikä lainoittanut Simpsiönvuori oy:tä 3,2 miljoonalla eurolla. Simpsiö kokonaisuutena, luontokohteena ja monipuolisena vapaa-ajan/matkailukohteena on Lapualle suuri mahdollisuus. Nyt Simpsiönvuori Oy:n tekemien kehittämispäätösten seurauksena kasvumahdollisuudet ovat erinomaiset. Mikäli ei panosteta ei mitään voida saavuttaa. Simpsiötä on syyllistetty liki 40 vuotta, että kaupunki on lahjoittanut sinne miljoonia euroja. Tämäkään ei pidä paikkaansa. Simpsiönvuori on maksanut aina kaikki velkansa niin pankeille kuin kaupungillekin. Hyvä olisi kysyä, miten kaupungin yritykset pyrkisivät ottamaan Simpsiön vierailijoilta omilla palveluillaan mahdollisimman ison siivun matkailueuroista. Siksi Simpsiön kehittäminen jatkossakin on tärkeää. Simpsiöllä kokonaisuutena on merkittävä rooli niin pito- kuin vetovoimatekijänä Lapualle.
8. Lapset ja nuoret tarvitsevat rajoja ja rakkautta. Lapualla on kokonaisuutena ehkä maakunnan parhaat harrastusmahdollisuudet niin lapsille, nuorille kuin aikuisillekin. Olipa kyseessä kulttuuri- tai liikuntaharrastukset. Mutta maailma ei tokikaan ole valmis aina löytyy parannettavaa ja siksi täällä asuvien nuorten kuuleminen on äärimmäisen tärkeää. Myös nuorisovaltuustolla on merkittävä rooli!
9. Ilman maahanmuuttoa esim. Seinäjoen väkiluku olisi miinuksella, samoin Lapuan. Koko Suomi tarvitsee työ- ja opiskeluperäistä maahanmuuttoa. Lisäksi oikeasti apua tarvitsevien esim. Ukrainan sotaa pakenevien tänne tulo on sekä toivottavaa että välttämätöntä. On todennäköistä, ettei rosvovaltio Venäjä lopeta sotaa ja sortoa koskaan.
Sannamaria Saarikoski
1. Olen 38-vuotias ja ammatiltani asiakkuuspäällikkö. Minulla on kouluikäiset lapset. Olen ensimmäistä kertaa kuntavaaliehdokkaana. Valmistuin Itä-Suomen yliopistosta farmaseutiksi vuonna 2011 ja suoritin Helsingin yliopistossa teollisuusfarmasian erikoistumisopinnot farmaseuteille vuonna 2023. Harrastan avantouintia, kuntosalilla käyntiä, juoksua ja moottoripyöräilyä. Asuin Espoossa 12 vuotta ja paluumuutin Lapualle vuonna 2022.
2. Haluan omalta osaltani varmistaa, että Lapualla tehdään järkeviä päätöksiä hyvässä yhteistyössä. Tavoitteenani on elinvoimainen ja hyvinvoiva Lapua, jossa yrittäjyys, koulutus ja hyvinvointipalvelut tukevat kaikkia – niin nuoria kuin ikäihmisiä. Toimin Lapuan avantouimarit ry:n puheenjohtajana ja vedän aktiivisesti Lapuan avantosaunahanketta, sillä ihmisten hyvinvointi ja liikunta ovat minulle tärkeitä. Valtuustoon tarvitaan sitkeitä työntekijöitä, jotka ajavat lapualaisten asioita määrätietoisesti eteenpäin.
3. Kannatan järkevää linjausta, jossa puhelinten käyttö rajoitetaan oppituntien ajaksi. Alakoululaisilta kännykät tulee olla jatkossakin kielletty myös välitunneilla. Ilman kännyköitä oppilaat voivat keskittyä enemmän toisiinsa, leikkiin ja liikuntaan. Yläkoulussa isommilla lapsilla voisi olla lupa käyttää kännykkää vastuullisesti tärkeimpiin asioihin. Jos yläkoulussa ilmenee, että puhelinta käytetään kiusaamistarkoituksessa, tällöin tulisi olla mahdollisuus asettaa täysi kielto koskemaan kaikkia koulun oppilaita. Pidän tärkeänä sitä, että koulumatkoilla lapsilla on puhelimet mukana repussaan. Koulumatkan aikana lapselle voi tulla tarve soittaa apua, jos esimerkiksi matkalla sattuu tapaturma tai polkupyörä rikkoutuu.
4. Lapuan kouluverkkoa ja aluetta tulee kehittää pitkäjänteisesti ja ennakoiden, ei pelkästään lyhytnäköisesti oppilasmäärää tarkastellen. Pienten koulujen lakkauttaminen on aina viimeinen vaihtoehto, ja päätöksenteossa on huomioitava perheiden tarpeet ja vaikutus alueen elinvoimaan. Kaupungin tulee osaltaan tehdä töitä sen eteen, että kylät pysyvät elinvoimaisena ja houkuttelevina asuinpaikkoina. Mielestäni on tärkeää, että myös kylissä asuvat ihmiset osallistuvat aktiivisesti oman kylän kehittämiseen ja perustavat kylätoimikuntia. Kylätoimikunnan avulla aktiivijäsenet voivat tuoda kylän palvelut, työpaikat, tontit ja asunnot uutta kotia etsivien tietoisuuteen ja osaltaan varmistua siitä, että oppilaita riittäisi kouluun jatkossakin. Edulliset asunnot voivat houkutella asukkaita kauempaakin ja vanha asunto on mahdollista remontoida. Nykyään etätyöskentely on yleistynyt ja muuttoliikettä on aikaisempaa helpompi houkutella Lapualle, kunhan vain edullisia asuntoja on riittävästi asuntoa etsiville tarjolla.
5. Kestävää taloutta ei voi rakentaa veroja korottamalla ja palveluja rajusti leikkaamalla. On löydettävä tasapaino ja tehtävä tehokkuutta, järkeviä investointeja ja elinvoimaa tukevia päätöksiä. Veronkorotus heikentää ostovoimaa ja kotitalouksien taloudellista tilannetta. Pienituloisille kunnallisveron nousu voi olla raskas. Korkeampi kunnallisvero voi tehdä kunnasta vähemmän houkuttelevan asuinpaikan, mikä voi heikentää kunnan vetovoimaa suhteessa naapurikuntiin. Tämä voi pitkällä aikavälillä vaikuttaa muuttoliikkeeseen. Ennen veronkorotuksia tulisi ensisijaisesti tarkastella, voidaanko menoja tehostaa tai säästöjä löytää muualta. Tämä voi tarkoittaa esimerkiksi byrokratian keventämistä, palveluiden uudelleenjärjestelyjä tai digitalisaation hyödyntämistä. Korkeampi verotus voi vaikuttaa kielteisesti yrittäjyyteen ja yritysten sijoittumiseen kuntaan. Yritysten ja työpaikkojen väheneminen voi lopulta heikentää kunnan taloutta entisestään.
6. Tuulivoima on vihreän siirtymän investointi ja tuo kuntaamme työpaikkoja, verotuloja ja uutta elinvoimaa. Uudet tuulivoimahankkeet voivat tukea paikallisia yrityksiä ja parantaa palveluita ilman veronkorotuksia. Samalla ne vahvistavat alueemme energiaomavaraisuutta ja auttavat torjumaan ilmastonmuutosta. Investointeja pitää houkutella samalla huolehtien siitä, että ne sopivat ympäristöön ja alueen asukkaille.
Tuulivoimaloiden etäisyys asutuksesta tulee olla riittävän suuri asumisviihtyvyyden ja turvallisuuden takaamiseksi. Tuulivoimaloiden sijoittamisen tulisi perustua huolelliseen turvallisuus-, melu- ja ympäristövaikutusten arviointeihin. Mielestäni olisi hyvä linjata valtakunnallisesti minimietäisyys asutuksesta. Esimerkiksi tuulimyllyn lapa tai osia voi pudota maahan ja aiheuttaa vaaratilanteen. Paikalliset olosuhteet ja asukkaiden näkemykset on otettava huomioon päätöksenteossa ja kuntalaiset tulee osallistaa päätöksentekoon hankkeen suunnitteluvaiheessa.
7. Simpsiön kehittäminen on tärkeää jatkossakin Lapuan vetovoiman kannalta. Esimerkiksi maastopyöräilyreittejä metsissä tulisi parantaa ja ne tulisi olla kunnossa ympärivuotisesti. Kunnolliset reitit toisivat lisää matkailijoita alueelle. Lapuan kaupunki on lainoittanut Simpsiönvuori Oy:ta ja yritys maksaa lainaansa kaupungille takaisin. Kaupungin tulee tiedottaa asukkaita mahdollisimman avoimesti isommista hankkeista. Kaupungin yhtiöiden ei tule kilpailla yksityisen sektorin kanssa, esimerkiksi ravintolatoiminnassa. Simpsiö laajoine palveluineen houkuttelee ihmisiä alueelle ja käyttämään myös muiden alueen yritysten palveluita. Ravintola Kerkkä on mielestäni hyvä lisä ja ravintolan tarjonta on siellä erilaista, eikä mielestäni suoraan kilpaile alueen muiden ravintoloiden tarjonnan kanssa. Vetovoimainen Simpsiö on vetonaula, joka houkuttelee vierailijoita kauempaakin Lapualle ja nämä vierailijat käyvät syömässä myös muissa alueen ravintoloissa. Minusta on hyvä, että Lapualla on erilaisia ruokapaikkoja, mistä voi valita ja on tärkeää, että ihmiset käyttävät ja kokeilevat monipuolisesti näitä palveluita. Silloin palvelutarjonta myös säilyy, kun niille on kysyntää.
8. Panostamalla kouluihin ja toimenpiteisiin pienempien koulujen oppilasmäärien säilyttämiseksi, liikuntaan, yhteisöllisyyden lisäämiseen, hyvinvointiin ja kulttuuriin! Saunahanke on konkreettinen esimerkki hankkeesta, jolla voidaan parantaa myös lasten ja nuorten hyvinvointia Lapualla. Kiusaamista ennaltaehkäiseviin toimenpiteisiin tulee keskittyä tehokkaasti ja koulut sitouttaa kiusaamista ennaltaehkäiseviin ohjelmiin. Harrastusmahdollisuudet on tehtävä saavutettavaksi kaikille lapsille ja nuorille. Tuki matalan kynnyksen harrastuksiin vähentää syrjäytymistä ja lisää hyvinvointia. Lapualla on todella hyvät ja monipuoliset harrastusmahdollisuudet ja niiden tarjontaa tulee vaalia jatkossakin.
9. Kuntamme tarvitsee ehdottomasti uusia asukkaita, jotta palvelut, työpaikat ja elinkeinoelämä pysyvät vahvoina. Työikäisen väestön väheneminen voi johtaa siihen, että koulut, kaupat, monipuoliset ruokaravintolat ja muut palvelut katoavat. Siksi on erittäin tärkeää houkutella työvoimaa myös ulkomailta, erityisesti niille aloille, joilla tarvitaan lisää työntekijöitä Lapualla. Tämä tukee koko Lapuan elinvoimaa ja varmistaa, että tulevaisuudessakin on riittävästi veronmaksajia turvaamaan monipuoliset palvelut kaikille.
Harri Seppälä
1. 61, monialayrittäjä. Teen musiikkia ja pelaan mailapelejä.
2. Asukasviihtyvyys on perustana, että meille muuttaa perheitä, joilla on työ, terveys, vapaa-aika ja palvelut hyvällä tolalla.
3. Eduskuntavaaleissa yksi iso teemani oli kännykät reppuun ja kynä käteen.
4. Kylä, jossa ei ole koulua hiljenee. Jos ei ole lapsia ei ole koulua. Lapuan kaavoitus- ja tonttipolitiikka suosii keskusta-alueen rakentamista ja se on osaltaan vaikuttamassa kyläkoulujen tilanteeseen. Nuoret perheet muuttaa kyliltä parempien palveluiden perässä. Kehitys voidaan kääntää myös siten, että kaupunki on aktiivinen kylien tontti- ja kaava-asioissa. Koulujen osalta yli 200 oppilaan väheneminen aiheuttaa väistämättä muutoksia.
5. Kaupungin palvelut voidaan tuottaa jatkossa edullisimmin lisäämällä yksityistä osaamista uusilla sektoreilla. Kolmannen sektorin osaamista on hyödynnetty liian vähän. Ennaltaehkäisevä toiminta terveyden, mielenterveyden, liikunnan ja vapaa-ajan puolella säästää merkittävästi terapian ja fyysisen jaksamisen kustannuksissa. Ei tarvitse nostaa veroja eikä myöskään leikata.
6. Verotulot ovat kannustin, jolla lähes kaikki kunnat harkitsevat aurinko- ja tuulivoimalahankkeita. Jonain päivänä ne vanhenevat ja ovat käyttökelvottomia. Kuka vastaa tuulimyllyjen kierrätyksestä ja muista ympäristöhaitoista? Asiaa pitää pohtia myös maisema- ja asumismukavuuden kannalta. Lyhyellä aikavälillä tarkasteltuna hankkeet ovat ilmaston, energiaomavaraisuuden ja turvallisuuden kannalta tärkeitä.
7. Sijoittaminen seiniin ei tuo euroja takaisin. Simpsiö-hankeessa kulut karkasivat sovitusta raamista ja kasvoivat liikevaihtoon nähden liian suureksi. Ensivaiheen 1,9 miljoonaa olisi sekin ollut ylärajalla. Kaupungin tulee tytäryhtiötoiminnan kautta olla mukana liike-elämää kehittävissä toimissa. Nyt sitä rajaa koetellaan! Ravintola-ala ja rakennusala ovat pääsääntöisesti kuuluneet yksityiselle sektorille. Uuden valtuuston tehtävä on selkeyttää tytäryhtiötoimintaa, ettei into mene yhteisen edun edelle.
8. Olen ollut koko aikuisikäni mukana urheiluseuratoiminnassa, ja sen sektorin toiminnan arvostus ei ole sillä tasolla Lapualla, millä sen kuuluisi olla. Toiminnoille on meillä vähintäänkin hyvät edellytykset. Sisällön ja arvostuksen osalta on parantamisen varaa. Hyvinvointi on yhteinen asia, ja koulujen ja vanhempien yhteyden pitäisi olla muutakin kun Wilma-viestejä.Kouluissa tapahtuva kiusaaminen on vakavin kiusaamisen muoto ja siinä Lapua voi olla kaupunki, jossa tavoitellaan jatkossa nollatoleranssia.
9. Asukkaiden "värvääminen" on tehtävä markkinalähtöisesti. Mitä ja kenelle ovat kysymykset, jotka on ensin esitettävä. Usein ensimmäisen lapsen koulun aloitus on hetki, jolloin perheet tekevät päätöksiä siitä, missä haluavat asua. Lapuan vahvuuksien markkinointi on tehtävä suunnitellusti. Lapualta on lyhyt matka alueen suurimpiin yrityksiin ja työmatka on kohtuullinen aamuin illoin. "Lapua – nuorten perheiden paratiisi" voisi olla mainoslauseena.
Susanna Suokko
1. 31 v. Ensihoitaja AMK, suunnistus, hiihto, kuntosali, juoksu.
2. Nuorten hyvinvointiin kunnassamme.
3. Mielestäni täysi kielto ei ole hyvä, sillä kännykkää voidaan joskus tarvita myös turvallisuuden vuoksi. Kielto oppitunneilla on hyvä, sillä se on yksi asia työrauhan säilymiseksi. Lisäksi vanhempien tulee näyttää mallia ja opettaa lapsille milloin kännykkää ei saa käyttää ja mikä on häiritsevää kännykän käyttöä.
4. Syntyvyys on laskussa. Lapualla syntyi viime vuonna vain 95 lasta, eli kuuden vuoden päästä meillä on vain noin viisi luokallista lapsia. Kyläkoulujen auki pitäminen vaatii aktiivisia tekoja, syntyvyyden kasvua ja muuttovirtaa kyliin. Mikäli kylässä ei ole koulua, niin vaikuttaa se myös negatiivisesti muuttovirtaan. Kyseinen oppilasmäärän raja on aika tiukka. Koulujen lakkauttamiset ovat todella ikäviä päätöksiä. Olen sitä mieltä, että mikäli luokassa on useampana vuonna vähemmän kuin 5 oppilasta, ei koulua ole kannattavaa enää pitää auki. Tämän jälkeen voitaisiin miettiä oppilaiden siirtoa lähimpään kyläkouluun ja yrittää pitää niitä auki tällä keinolla. Olen itse myös kyläkoulun käynyt.
5. Ennemmin lähtisin etsimään säästöjä palveluista kuin korottamaan veroprosenttia.
6. Sopiva etäisyys on se, ettei voimalasta aiheudu meluhaittaa. Tämä riippuu monesta tekijästä kuten maaston muodoista ja muusta äänimaailmasta. En usko, että kukaan haluaa tuulimyllyjä aivan asutuksensa viereen, sillä niistä on kuitenkin myös esteettistä haittaa. Mielestäni olisi tarpeen arvioida sopivan rajan määritettä. Tästä olisi tarpeen tehdä kattava selvitys, sillä itse tältä ammattitaustalta en pysty arviota rajasta antamaan. Tuulivoima on kannattava ja tällä hetkellä puhtain energiamuoto. Lamminnevan hankkeen alle jää monet hyvät suunnistusmaastot, mikä harmittaa itseä.
7. Simpsiö on Lapuan yksi tärkeimpiä matkailukohteita. Nyt meillä on hyvät edellytykset kehittää sitä, kun keskipiste on valmistunut. Sen ympärille pystyy kehittää monenlaista toimintaa. Tässä tilanteessa näen tärkeäksi panostamisen toimintaan joita on jo olemassa, eli hiihto, laskettelu, alamäkipyöräily, ulkoilureitistö pyörällä/jaloin sekä frisbegolf ym. En näe estettä kaupungin pyörittämälle ravintolalle mikäli se on kannattavaa ja palvelu toimii. Simpsiölle on useana vuonna ollut vaikea saada yrittäjää ravintolatoimintaan. Mikäli joku haluaa ryhtyä ravintolan yrittäjäksi keskipisteeseen en näe sillekään estettä.
8. Kattavat liikuntapaikat ja niiden edulliset vuokrat. Lisäksi suomenharrastamisenmallin jatkolla, missä lapset lapsille tarjotaan erilaisia ilmaisia harrastuksia. Hyvinvointiin liittyy myös henkinen hyvinvointi ja sitä tukisin riittävällä koulupsykologien määrällä.
9. Pyrkisin tekemään Lapuasta kaupungin, jonne on houkuttelevaa paluumuuttaa. Se on mielestäni tärkein keino saada lisää asukkaita, varsinkin nuoria ja perheellisiä.
Pirkko Talola
1. 72 vuotta.pitkän työuran perushoitajana tehneenä osin Seinäjoella ja pääosin Lapuan terveyskeskuksessa. Eläkkeellä ehtii paljon tehdä mieluisia asioita. Jo työaikana olin monissa valtakunnallisissakin yhdistyksissä mukana, nyt jatkan aikani jakaen eri yhteisöjen kesken. Seurakunnassa olen myös ilokseni valtuustossa. Mummin virkani on aina ihan tärkein asia.
2. Lapuan tulee jatkossakin olla rauhallinen paikka, jossa asukas voi sanoa olevansa kotonaan. Peruspalvelut pelaavat ihan keskinkertaisen hyvin. Sitähän sanotaan, että jos kotona on pikkuisen tylsää välillä, niin silloin ihminen lepää ja rentoutuu parhaiten.
3. Koulussa oppilaat ovat työssä kuten aikuisina ovat työelämässä. Kännykät pois oppituntien ja ruokailujen ajaksi. Tässä sama määre kuin työpaikoillakin.
4. Kouluverkkoasia on ongelma. En tunne asiaa hyvin. Ajattelisin lapsia. Minkä mittaisiksi työpäivä heillä tulee, jos koulumatka kuljetusodotuksineen venyy pitkäksi? Miten esimerkiksi laki määrittää alaikäisen työajan? Voiko yhteiskunta pakottaa lapsille ylipitkät työpäivät? Lakisääteisestä palvelusta ei juurikaan voi leikata. Se on vain järjestettävä.
5.-9. Voisin muotoilla vastaustani sanoen, että en kysymyksiin tiedä vastauksia, koska olen olllut näiden asioiden kanssa niin vähän tekemisissä. Vastaan kuten hoitotyössä pitää vastata uuden edessä: en tiedä, mutta otan selvää.
Jussi Vaahtoniemi
1. Olen pian vaalien jälkeen 60 vuotta täyttävä syntyperäinen lapualainen. Ammatiltani olen ylikonstaapeli ja nykyinen työpaikkani on Pohjanmaan poliisilaitos, jossa toimin lupavalvontaryhmän johtajana. Monien luottamus- ja muiden työtehtävien hoito vie suuren osan vapaa-ajasta. Loppuaika kuluu kotitöiden, mökkeilyn, matkailun, palveluskoiratoiminnan, liikunnan sekä penkkiurheilun parissa. Olen toiminut Lapualla kaupunginvaltuutettuna vuodesta 2009 lähtien ja kuluneella vaalikaudella olen ollut kaupunginvaltuuston 1. varapuheenjohtaja. Uskon lähipiirini tuntevan minut asioihin perehtyvänä, oikeudenmukaisena ja sovittelevana vastuunkantajana. Arvopohjani rakentuu perinteisten suomalaisten perusarvojen varaan.
2. Haluan vaikuttaa Lapuan kehittymiseen niin, että tulevaisuutemme turvallisena ja elinvoimaisena kaupunkina olisi vieläkin parempi. Keskeisinä teemoina ovat turvallisuuden ohella Lapuan elin- ja vetovoimaisuuden lisääminen, kuntalaisten hyvinvointi sekä kattavasti toimivat laadukkaat palvelut, joiden perustana on terveellä pohjalla oleva kestävä talous.
3. Varsinaisten oppituntien aikana niiden käyttö pitää ehdottomasti kieltää, elleivät ne ole täysin välttämättömiä itse opetustilanteessa. Muutaman välitunnin aikana niiden käytön voisi sallia, ellei siitä aiheudu muita ongelmia. Kannattavampaa toisaalta olisi myös välitunneilla, että lapset ja nuoret oppisivat liikkumisen ja sosiaalisen kanssakäymisen taidon ilman kännyköitä.
4. Kysymykseen ei voi antaa täysin yksiselitteistä vastausta, sillä jokaisen koulun kohdalla täytyy oppilasmäärän lisäksi harkita erikseen aina kokonaisuus, johon liittyy monta huomioon otettavaa seikkaa mm. koulukuljetusten, turvallisuuden ja oppimisympäristön osalta. Jos kouluissa on sinänsä riittävä määrä oppilaita ja opetus pystytään turvallisessa opetusympäristössä sekä vaatimusten mukaisesti järjestämään, niin tällöin koulu voisi mielestäni jatkaa toimintaansa, vaikka oppilasmäärä tilapäisesti ja hetkellisesti hieman putoaisikin alle linjatun rajan. Alakouluverkostoa kehitetään parhaiten, kun lisätään Lapuan asukaslukua ja pidetään koko kaupunki asuttuna. Siihen pystyy jokainen vaikuttamaan ylläpitämällä positiivista kaupunkikuvaa.
5. Veroprosentin nostaminen ei tuo kestävää eikä pysyvää ratkaisua talouden tasapainokysymyksiin. Menojen kasvun hillitsemiseksi täytyy käydä läpi ensin rakenteet ja prosessit sekä etsiä sellaisia ratkaisuja, jotka alentavat toimintamenoja pysyvästi. Tämä ei saa tarkoittaa palvelujen laadun heikkenemistä, vaan sitä, että eri toimialueilla ja niiden välillä luodaan uudella ja kustannustehokkaammalla tavalla tarvittavat ja tarpeelliset palvelut. Kaupungin talouden tasapainottamisohjelma on tästä erinomaisen hyvänä ja onnistuneena esimerkkinä.
6. Uusiutuvia energialähteitä täytyy kartoittaa jatkuvasti ja luoda tarvittavat edellytykset niiden rakentamiselle. Tämä lisää verotulojen ohella kaupungin elinvoimaisuutta ja elinvoimaisuuden tunnetta. Kannatan aurinko- ja tuulivoiman lisäämistä, mutta niiden rakentamisessa on otettava aina huomioon mahdolliset haittavaikutukset ja annettava sen vaikutuspiirissä olevien asukkaiden kuulemiselle merkittävä painoarvo. Haittavaikutukset ja niihin liittyvät suojaetäisyydet on arvioitava aina tapauskohtaisesti.
7. Simpsiötä tulee edelleen kehittää niin, että siitä voidaan luoda vieläkin vetovoimaisempi ja ympärivuotinen hyvinvointi-, luonto- ja vapaa-ajankeskus, josta hyötyy lopulta koko Lapuan elinkeinoelämä. Simpsiö pitää nähdä paikallisille yrityksille merkittävänä ja potentiaalisena yhteistyökumppanina eikä kilpailevana uhkakuvana. Yksityisillä toimijoilla ja sijoittajilla on mahdollisuus osallistua alueen kehittämiseen. Ravintolaa ja muita toimintoja voi myös pyörittää joku muu taho kuin Simpsiönvuori Oy.
8. Hyvät harrastukset vahvistavat lasten ja nuorten hyvinvointia, jonka vuoksi kaupungin täytyy olla tukemassa ja luomassa edellytykset erilaisille harrastusmahdollisuuksille. Lapualla on monia erittäin aktiivisia ja erilaisia kolmannen sektorin toimijoita, joiden tukemisessa kaupungin on syytä olla mukana mm. halli-, sali- ja kenttämaksujen hinnoittelussa. Lasten ja nuorten hyvinvointiin liittyy tärkeänä osana myös vanhemmuuden tukeminen.
9. Syntyvyyden vähentyessä, väestön ikääntyessä ja työikäisen väestön määrän pienentyessä tarvitaan lisää myös työperäistä maahanmuuttoa. Kun pidetään kaupungin palvelut kunnossa, varmistetaan riittävä tontti- ja asuntovaranto ja huolehditaan elin- ja vetovoimaisesta kaupunkikuvasta, niin näillä toimilla luodaan omalta osaltaan perusta asukasluvun kasvulle myös kotimaasta.
Ville Yli-Rantala
1. Olen 39-vuotias ensimmäistä kertaa kuntavaaleissa ehdokkaana oleva tilitoimistoyrittäjä sekä lapualaisen lattiakaupan toimitusjohtaja. Koulutukseltani olen taloushallinnon tradenomi ja yritysneuvoja. Tilitoimistoyrittäjyyttä on takana jo 12 vuotta. Asun Hellanmaassa vaimon ja neljän alaikäisen lapsen kanssa. Talvisin minut tavoittaa parhaiten koripallokatsomosta ja kesäisin metsästä iltarasteilla.
2. Oman osaamistaustani mukaisesti haluan varmistaa, että Lapua pysyy itsenäisenä ja elinvoimaisena myös lähitulevaisuudessa tehtävien suurien investointien jälkeen saamalla uusia tulonlähteitä. Vaikka esimerkiksi Vanhan Paukun asemakaava on alueen kannalta merkittävä, niin meidän tulee tulevaisuudessa keskittyä tunteita nostattavien Paukun ruokala ja Puukoulu -taisteluiden sijasta sellaisiin asioihin, jotka tuovat kunnalle positiivista julkisuuskuvaa.
3. Oppilaat eivät tarvitse oppitunnilla kännykkää. Opettajalle pitäisi antaa oikeus ottaa oppilaiden puhelimet haltuun koulupäivän ajaksi. Jos kännyköiden käyttöä voidaan tasapuolisesti valvoa myös välitunneilla, niin kielto tulisi olla myös silloin. Välitunnilla puhelimen käyttäminen heikentää koululaisten keskittymistä seuraavan oppitunnin alussa.
4. En ole ehdottomien oppilasmäärien asettamisen kannalla. Lakkauttamisperusteena tulisi ottaa kokonaisarvio lakkauttamisen vaikutuksesta kylälle. Kyläkoulu on monesti viimeinen palvelu, joka kylässä on jäljellä. Kyläkoulu ei ole pelkkä rakennus, jossa opetetaan lapsia. Se on kylän sydän, joka sykkii elämää ja luo yhteisöllisyyttä. Se on paikka, jossa lapset oppivat, leikkivät ja kasvavat, mutta myös paikka, jossa vanhemmat kohtaavat, verkostoituvat ja osallistuvat kylän toimintaan. Jos kyläkoulu lakkautetaan, se on viimeinen isku kylän elinvoimalle. Lapsiperheet voivat muuttaa pois ja kylän henki hiipuu. Ei ole mitään taetta, että lapsiperheet pysyisivät kuntalaisina. Koulun lakkauttaminen vaikuttaa suoraan myös alueen yrityksiin. Miksi yritys enää investoisi uuteen, jos kylä on hävitetty ympäriltä. Onko se silloin säästöä, jos yrityksetkin lähtevät pois?
Meillä on uusissa vastavalmistuneissa kouluissa tilaa. Jos kyläkouluissa hoidettaisiin asioita huonosti, niin varmasti koululaisten vanhemmat kuljettaisivat lapsiaan muihin kouluihin, kun koulun saa nykyisin valita vapaasti, jos vanhemmat hoitavat itse kuljetuksen. Isojen koulujen alueillakin voi asua vanhempia, jotka kokisivat, että heidän lapsensa voisivat opiskella pienemmässä yhteisössä. Voisiko heille tarjota mahdollisuutta kuljetuksiin keskustan ulkopuolelle?
Jos kävisi niin hienosti, että Ritavuorella alkaisi yhtä aikaa useiden kymmenien uusien omakotitalojen rakentaminen ja alueelle muuttaisi lyhyellä aikavälillä iso määrä lapsia, niin mihin me silloin sijoittaisimme kylien pienet koululaiset, jos ehdimme täyttää koulun jo kylien lapsilla?
Lakkautusprosessi tulee olla muutakin kuin luku. Valtuuston asettama luku aloitti käytännössä jokaisen Lapuan kylän lopetuksen lähtölaskennan, jolloin kyliin ei ole enää uusia tulijoita.
Miten kehittäisin alakouluverkostoa? Vaikka jokaisessa lapualaisessa koulussa noudatetaan samaa opetussuunnitelmaa, niin jokaisessa lapualaisessa koulussa vallitsee oma kulttuurinsa. Ensimmäiseksi haluaisin tuoda markkinoinnin ja viestinnän keinoin ihmisten tietoon, sekä kuntalaisten että ei-kuntalaisten, millaisia meidän koulumme ovat, minkälaisissa tiloissa opetusta tehdään ja millainen henki missäkin vallitsee. Nämä ovat kuitenkin ihmisille keskeisempiä asioita kuin täysin uudet seinät. Siirtäisin 35 hengen oppilasmäärää useammalla vuodella vielä eteenpäin, ja sitä voitaisiin tarkastella myöhemmin uudelleen, kun tietäisimme, että onnistuimmeko markkinoinnin avulla saamaan meille uusia kuntalaisia.
5. Kunnan talouden tasapainottaminen ei ole ikinä mikään joko/tai- vaan ennemmin sekä/että -kysymys. Lapuan kaupungin kuntatalouteen kohdistuu nyt ja lähitulevaisuudessa säästöpaineita. Se ei heti tarkoita, että kuntalaisille tarjottavia palveluita tulisi aina leikata tai että veroja tulisi korottaa. Kaupungilla on olemassa sitä varten vähän puskuria. Verojen korotusten sijasta Lapuan kaupungin pitää omassa strategiassaan tähdätä verotulojen lisäämiseen veroja korottamatta. Tämä tarkoittaa yksiselitteisesti teollisten, uusiutuvan energian, maatalouden ja matkailuinvestointien tänne saamista ja väestön osalta pysyvää muuttovoittoa. Näiden syntymistä tulisi edistää erityisesti voimakkaalla panostamisella markkinointiin. Tietääkö muut kuin lapualaiset, että meillä on asiat täällä tällä hetkellä hyvin, ja että meillä on todella paljon tarjolla palveluita meidän kokoiseksemme kunnaksi? Jos markkinointi ei tuota minkäänlaista positiivista tulosta, niin tulee ensisijaisesti pyrkiä tehostamaan nykyisiä palveluita.
6. Lamminnevalle rakennettava tuulivoimapuisto ympäristövaikutusten arviointiselostuksen jälkeen voi kokonaisteholtaan olla jopa 370 MW sisältäen maksimissaan 37 tuulivoimalaa. Vertailtaessa tätä hanketta tällä hetkellä Suomen suurimpaan Mutkalammen 404 MW tuulipuistoon taikka rakenteilla olevaan, valmistuttuaan suurimpaan Lestijärven 455 MW tuulivoimapuistoon, Lamminnevalle kaavailtujen tuulivoimaloiden lukumäärä on huomattavasti pienempi voimaloiden lukumäärän ollessa 37, kun Suomen suurimmissa lukumäärä on 69.
Lamminnevalle kaavailtujen tuulivoimaloiden enimmäiskorkeus olisi kuitenkin 300 m verrattuna esimerkiksi Jouttikallion vastaavien 210 metrin enimmäiskorkeuteen.
Tärkeää hankkeessa on pohtia, saadaanko tuulimyllyjen ympäristövaikutukseen vaikutettua rakentamalla ne esimerkiksi 10 MW sijasta 6 MW kokoisina ja korkeudeltaan lähempänä Jouttikallion tuulimyllyjen kokoa, jolloin vaikutukset lähiympäristöön voisivat olla maltillisemmat?
Lähtökohtaisesti olen tuuli- ja aurinkovoiman rakentamisen kannalla, koska se lisää meidän energiaomavaraisuuttamme ja lisäksi näistä syntyvillä kiinteistöverotuloilla pystytään helpoiten säilyttämään Lapuan elinvoimaisuus myös tulevaisuudessa ja maksamaan muun muassa tulevan uimahalli-investoinnin ja muiden investointien lainanlyhennyksiä.
Pitääkö kaupungin päättää tuulivoimaloiden etäisyydestä asutukseen nähden? Jos, niin mikä se on?
Kaupungin tulee ehdottomasti laatia ohjeet tuulivoimahankkeille. Selkeät etäisyysohjeet luovat ennakoitavuutta sekä tuulivoimahankkeiden kehittäjille että maanomistajille ja asukkaille. Kehittäjät ymmärtävät, millä ehdoilla hankkeita voidaan suunnitella, ja asukkaat tietävät, mitä odottaa. Tämä varmasti vähentää epävarmuutta ja potentiaalisia ristiriitoja kaavoitus- ja lupaprosessien aikana. Samalla myös valituksia voidaan odottaa vähemmän. Kaupungin asettamat etäisyysohjeet ovat keskeinen työkalu tuulivoimarakentamisen hallitussa ja hyväksyttävässä toteuttamisessa, asukkaiden etujen turvaamisessa ja maankäytön suunnittelussa. Ne auttavat varmistamaan, että uusiutuvan energian tuotanto voidaan sovittaa yhteen paikallisen ympäristön ja asukkaiden tarpeiden kanssa.
Lamminnevan ympäristövaikutusten arviointiselostuksessa todetaan, että lähin asuinrakennus sijaitsee 1,3 kilometrin päässä ja lähin vapaa-ajanrakennus 1,2 kilometrin päässä. Nykyinen valtakunnallinen ohjeistus sallii rakentamisen toistaiseksi lyhyemmillekin etäisyyksille. Suomen hallitus on tällä hetkellä valmistelemassa uutta Alueidenkäytön lainsäädäntöä, jossa todennäköisesti otetaan tarkemmin kantaa tuulivoiman etäisyyksiin asutuksesta. Tämä tulee määräämään toivottavasti tuulivoiman etäisyyksistä asutukseen nähden koko maan osalta. Mikäli lainsäädäntö ei jatkossakaan määrää tarkkoja etäisyyksiä tuulivoimalle, niin tulevaisuudessa tuo 1,2 kilometrin etäisyys nykytuulivoimaloilla voisi toimia Lapuallakin, kuten esimerkiksi Sastamalan kunta on aikaisemmin heillä linjannut.
7. Lapuan kaupunki ei ole antanut tukea, vaan lainannut tytäryhtiölleen 1 170 000 euroa, josta pääomalainaa on 500 000 euroa. Tämän lisäksi kaupunki on käyttänyt tänä vuonna noin 50 000 euroa määrärahaa Simpsiön, ei Simpsiönvuori Oy:n kehittämiseen. Lainan takaaminen ei myöskään ole tukea, koska Simpsiönvuori Oy maksaa lainantakaamisesta Lapuan kaupungille vuosittain takausprovisiota, kuten kaikki muutkin kaupungin tytäryhtiöt. Myönnettyä lainaa ei voida katsoa muuttuvan siinäkään vaiheessa tueksi, jos tulisi tilanne, että tytäryhtiö ei kykenisi maksamaan lainaa takaisin.
Lapuan kaupungin on jatkossakin syytä kehittää Simpsiötä. Simpsiölle tehtyjen investointien takaisinmaksu helpottuu huomattavasti, mikäli Simpsiöllä tulevaisuudessa on ympärivuotista käyttöä jatkuvasti lyhenevien talvien aikana.
Miten Simpsiötä tulisi kehittää jatkossa ja miten suhtaudut tytäryhtiön tukemiseen jatkossa? Mikä on kantasi siihen, että kaupungin yhtiö pyörittää ravintolaa?
Matkailun kokonaiskysyntä Visitfinlandin mukaan Suomessa vuonna 2023 oli runsaat 15 miljardia euroa, joista ulkomaalaisten matkailijoiden osuus oli 4,5 miljardia. Vuonna 2022 matkailu työllisti Suomessa yli 140 000 henkilöä, mikä vastasi 5 % kaikista työllisistä Suomessa. World Travel & Tourism Council on ennustanut matkailun kaksinkertaistuvan Suomessa seuraavan 10 vuoden aikana.
Lapuan kaupungin tulee kehittää ja edistää Simpsiön ja koko kaupungin matkailua ympärivuotisesti ja myös ulkomaalaisten matkailijoiden osalta. Muun muassa Keski- ja Etelä-Euroopan kesät alkavat olla tällä hetkellä jo sietämättömän kuumia, että siellä asuvat ihmiset eivät pysty siellä olemaan. Simpsiön ei tarvitse olla Levi taikka Ylläs saadakseen perheitä tänne vierailemaan. Tarvitsemme lisää majoituspaikkoja, edullista tekemistä ja auki olevia palveluita.
Simpsiönvuori Oy on jatkossakin keskeinen osa Simpsiötä. Lapuan kaupungin tulee jatkossakin kehittää Simpsiötä tytäryhtiönsä kanssa, koska Simpsiö on keskeinen osa Lapuan tulevaisuuden elinvoimaa.
Simpsiönvuori Oy saa jatkossakin pyörittää ravintolaa Simpsiöllä. Mikäli ravintolan pitäjäksi on halukkaita yksityisiä yrityksiä, jotka voivat toimia tulevaisuudessa Simpsiön aukioloaikojen mukaan, niin Simpsiönvuori Oy:n kannattaa harkita ravintolatoiminnan myymistä tällaiselle toimijalle.
8. Lasten ja nuorten hyvinvointi on laaja käsite, johon heijastuu erityisesti koko perheen hyvinvointi. Erityisesti perheiden huonolla taloudellisella tilanteella on suuri vaikutus lasten harrastamattomuuteen. Jos harrastaminen kallistuu vuosi vuodelta, niin maksajien määräkin alkaa paikallisissa urheilu- ja muissa yhdistyksissäkin vähentyä, jonka jälkeen maksut nousevat edelleenkin. Jälkikäteen tulisi laskea, tuottiko urheilusalimaksujen korotus lisää tuloja kaupungin kassaan vaikuttamatta lasten ja nuorten liikkumiseen.
Harrastamisen Suomen malli on ollut hyvä ratkaisu tarjota harrastukset jokaiselle koululaiselle laadukkaasti ja osallisten. Tämä on sellainen, jonka olemassaolo tulee säilyä myös tulevaisuudessa.
9. Lapuan pitää pyrkiä markkinoimaan itseään ulkopuolisille tarjoamillaan palveluilla ja elinympäristöllään. Ei ole merkitystä onko kyseessä lapsiperhe vaiko eläkeläiset. Kaikki kuitenkin maksavat kunnallisveroa ja käyttävät paikallisia palveluita. Markkinointia tulee kohdistaa ympäri Suomen ja miksi ei tarvittaessa myös ulkomaillekin. Jokainen työtä tekevä ulkomaalainen on aina tervetullut Lapualle asumaan, jos meillä on täällä töitä heille tarjottavana.
Marko Ämmälä
1.48 v, projektipäällikkö, metsätalousinsinööri. Harrastukset luottamustehtävät, kahden alaikäisen lapsen isänä harrastukset pyörivät arjen pyörittämisen ympärillä ja omakotitaloasujan ”harrastusten” parissa.
2. Haluan vaikuttaa siihen, että Lapua pysyy elinvoimaisena ja saamme tänne muuttovoittona uusia asukkaita. Haluan myös saada muuttoa kylille, joten kylien monimuotoinen asuminen on asia, jota haluan edistää. Lapualla pitää olla rohkeutta erottua massasta ja tarjota vaihtoehtoja myös maaseudulla asumiseen. Meillä ei ole varaa hakea kasvua vaan keskustaan vaan koko Lapualle.
3. Pitäisi olla oppitunneilla. Välitunneista koulut voisivat päättää itse.
4. En yhdy. Ymmärrän, että joku raja täytyy koulujen oppilasmäärillä olla, mutta vastustan keskittämistä ja lasten kuljettamista tuntitolkulla kouluun ja koulusta kotiin koulupäivän aikana. Pienemmät yksiköt takaavat yksilöllisemmän opetuksen ja huolenpidon lapsista.
Pitäisi antaa vastuuta kehittää toimintaa kylillä asuville, esimerkiksi kehittämishankkeitten kautta. Kunnan ei pitäisi missään tapauksessa omalla toiminnallaan rajoittaa kylien kehittymistä. Myös sivukylille tarvittaisiin asuntoalueita, jotka toisivat alueille uusia asukkaita, ihmisiä, jotka eivät halua asua keskustoissa. Parhaimmillaan kyläläiset saadaan mukaan kehittämään omaa aluetta ja kyläkoulua, kun pystytään osoittamaan, että omalla toiminnalla pystytään vaikuttamaan asioihin.
5. Veroja ei ole vara enää nostaa, mieluummin palveluita leikkaamalla tai palveluiden maltillinen hinnoittelu niille, joilla on varaa palveluista maksaa. Meidän tulee saada Lapualla menestyviä yrityksiä ja tukea niitä yrityksiä, joita meillä on jo alueella. Esimerkiksi yritysten omistajanvaihdosten tukeminen on todella tärkeää, yksikään kannattava yritys ei saisi lopettaa toimintaa sen takia, ettei yritykselle löydetä jatkajaa. Yritykset tuovat verotuloja, työpaikkoja ja hyvinvointia, siksi yritysten tuki on välttämätöntä.
6. Kantani investointeihin yleensä on myönteinen, mutta etenkin tuulivoimainvestoinneissa tuntuu olevan välillä maisema-arvot heikolla huomiolla ja niiden takia kaikkia myllyjä, joita nyt suunnitellaan ei tulisi rakentaa. Aurinkovoimalainvestoinnit ovat minusta hyviä, sillä ne saadaan sijoitettua alueille, jotka eivät yleensä haittaa ihmisä, esim pois turvetuotannosta jääneille alueille. Suojaetäisyys asutuksiin tuulivoimaloista voisi mielestäni olla 2 km.
7. Simpsiövuori Oy:n tukeminen kuulostaa minulla olleiden tietojen valossa suurelta. Toisaalta ymmärrän sen, että Simpsiön aluetta tulee kehittää ja minusta kehittämistä tulee vielä jatkaakin. Kaupungin rooli pistäisi saada pienemmäksi ja koko Simpsiön kehittäminen enemmän yritysvetoisemmaksi. Simpsiön arvo koko maakunnassa ja etenkin Pohjanmaalta päin tuleville ihmisille on suuri.
Lapuan kaupungin kannattaa keskittyä kehittämään niitä vetovoimatekijöitä, joita meilllä on ja yksi niistä on Simpsiö. Koko vastuuta alueen kehittämisestä ei voi kunnan syliin lykätä, vaan tarvitaan kunnasta riippumattomia toimijoita, yrityksiä jotka jatkavan alueen kehittämistä.
Usein tuntuu, että me Lapualla emme osaa aluetta riittävästi arvostaa. Minusta kaupungin pitäisi vetäytyä ravintolabisneksestä ja etsiä ravintolalle joku muu vetäjä. Kerkkä ravintolana on sinänsä onnistunut ja palvelee varmasti hyvin aluetta niin kesällä kuin talvella. Kaupungin rooli toiminnan alussa on ollut minusta perusteltua, vaikka vastuut ovatkin nyt kaupungille liian isoiksi kasvaneet.
8. Ensinnäkin lasten tulee saada käydä koulut riittävän lähellä kotia ja opetusryhmien ja koko koulun kokoa tai päivähoitopaikan kokoa tulee rajata. Lapset eivät ole ”yksikköjä”, joita sullotaan isoja määriä yhteen rakennukseen, jolloin opettajilla ei ole mahdollisuutta tuntea kaikkia oppilaita.
Myös koulukyytimatkat kasvavat näin liian pitkiksi. Minusta kouluissa ei tarvita kännyköitä, jotka aiheuttavat keskittymisvaikeuksia ja kiusaamista. Kaikkien lasten tulisi pystyä myös harrastamaan jotakin, mieluummin myös sellaista, joka ei sido vanhempia ylettömiin kuljetuksiin ympäri kaupunkia tai maakuntaa. Lähikoulut yleensä tarjoavat mahdollisuuksia lähellä harrastamiseen erilaisten kerhojen muodossa, joten koulujen merkitys sivukylillä korostuu.
9. Kyllä pitää. Työperäinen maahanmuutto on hyvä ja kannustettava asia ja sitä tullaan tarvitsemaan entistä enemmän, sillä syntyvyys on alhaisimmalla tasolla koko mittaushistoriansa aikana.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?