Viikko
Kuukausi
6kk
? Viikon kysymys ?
Kysymykset kuntavaaliehdokkaille
1. Kerro lyhyesti itsestäsi. Ikä, ammatti, harrastukset.
2. Mikä on tärkein asia, johon haluat vaikuttaa Lapualla?
3. Pitäisikö kännyköille olla kouluihin täysi kielto?
4. Nykyinen kaupunginvaltuusto linjasi alakoulun lakkautusperusteeksi oppilasmäärän tippumisen 35:een. Yhdytkö tähän näkemykseen? Miten kehittäisit alakouluverkostoa?
5. Miten tasapainotat kunnan taloutta, veroja korottamalla vai palveluja leikkaamalla? Kommentteja.
6. Lapualle on suunniteltu ja osin jo rakennettu tuuli- ja aurinkovoimaa. Tällä hetkellä isoin tuulivoimahanke on suunnitteilla Lamminnevalle. Mikä on kantasi hankkeeseen? Pitääkö kaupungin päättää tuulivoimaloiden etäisyydestä asutukseen nähden? Jos, niin mikä se on?
7. Lapuan kaupunki on taannut, lainoittanut ja tukenut tytäryhtiötään Simpsiönvuori Oy:tä muutamana viime vuonna noin 3,2 miljoonalla eurolla. Kantasi tähän. Miten Simpsiötä tulisi kehittää jatkossa ja miten suhtaudut tytäryhtiön tukemiseen jatkossa? Mikä on kantasi siihen, että kaupungin yhtiö pyörittää ravintolaa?
8. Miten parantaisit lasten ja nuorten hyvinvointia ja harrastusmahdollisuuksia?
9. Lapua haluaa lisää asukkaita. Pitääkö kaupungin pyrkiä saamaan muuttovoittoa ulkomailta?
Jari Berg
1. Olen 45-vuotias perheellinen. Perheeseen kuulu vaimo, kaksi lasta ja koira. Ammatti Turvallisuuspäällikkö/TSV. Harrastuksiin kuuluu magneetti kalastus pidetään Lapuanjoki puhtaana 😊, onkiminen, lenkkeily ja kuntonyrkkeily.
2. Haluaisin vaikuttaa Lapualla siihen, että Lapualla on lasten turvallista elää ilman pelkoa tulla kiusatuksi tai pahoinpidellyksi. Niin kouluissa kuin kotona. Tämä aihe meinaa nousta monesti esille.
3. Kyllä tai niitä ei yksinkertaisesti käytetä oppitunnilla. Opetus ja oppiminen kärsii, jos lapset räpläävät kännykkää. Yksinkertainen konsti on, että puhelimen saa tuoda kouluun, mutta ne laitetaan vaikka lokeroon, joka on luokan seinällä. Tällaisen rakentaminen ei paljoa kustanna. Puhelinta saa käyttää ainoastaan välitunnilla tai jos opetus vaatii puhelimen käyttöä. Puhelin lokerosta mukaan, kun koulupäivä on ohi. Ei työpaikoillakaan räplätä 8h puhelinta jos työ ei sitä vaadi ja monessa työpaikassa puhelimen käyttö työaikana on kielletty.
4. En tue tätä matemaattista rajaa, joka johtaa kyläkoulujen lakkauttamiseen.
Tämä paisuttaa luokkakokoja ja opetus kärsii. Lopettamisen sijaan pitää harkita kuinka koulua pystytään hyödyntämään kouluajan ulkopuolella. Voiko kouluun järjestään päivähoitopaikan, esikoulupaikan, harrastustoimintaan tai vaikka vuokrata juhlapaikaksi.
5. Miten tasapainottaisin kunnan taloutta. Korottamalla veroja vai leikkaamalla palveluja? Vai näenkö muuta vaihtoehtoa? Tähän kysymykseen ei taida olla yhtä ainutta tietä tai vastausta. Nykyinen Suomen hallitus on tehnyt molemmat. Veroja on kiristetty ja palveluista on leikattu. Onko tällä saavutettu mitään? Lisää velkaa on otettu ja työllisyys on edelleen laskussa ei ole tullut 100 000 uutta työpaikkaa. Jokainen tietää, jos viedään ostovoima silloin palvelujen tarjoajat myös häviävät. Ihmiset laskevat mihinkä rahat riittävät mistä pitää luopua. Ostovoima lisää kulutusta, kulutus lisää työpaikkoja. Valtion pitäisi tukea pieniä yrityksiä ja jättää tukirahat maksamatta yritysjäteille kuten UPM- kymmenen Oyj, Outokumpu Oy, Stora Enso Oyj ja muut jätit. Jos nämä rahat suunnataan oikeisiin paikkoihin ei varmasti tarvitse nostaa veroja ja leikata palveluja.
6. Kannatan uusiutuvaa energiaa, mutta hankkeilla pitää olla näiden lapualaisten hyväksyntä, joidenka lähelle näitä meinataan rakentaa. Meluhaitat ja etäisyydet pitää olla hyvin tiedossa, ettei tästä aiheutu asukkaille haittaa. Hyötyvätkö Lapualaiset tästä uusiutuvasta energiasta. Saako sähköä Lapualaiset edullisemmin. Samoin kustannukset maksavatko nämä tuulimyllyt tai aurinkopuisto koska itsensä takaisin. Mitkä ovat huolto kustannukset. Tarjoaako tämä lapualaisille työtä, jos tällaisia puistoja rakennetaan. Nämä kaikki ovat olennaista tietoa.
7. Simpsiö on tärkeä matkailukohde ja osa Lapuan elinvoimaa, mutta tukemisen on oltava läpinäkyvää ja hyödyttävä koko kuntaa. On arvioitava, onko kaupungin järkevää rahoittaa toimintaa näin suurilla summilla vai tulisiko yksityistä rahoitusta etsiä enemmän. Vaikea antaa kantaa tuohon ravintolan pyörittämiseen. Jos tappiollista toimintaa onko järkeä pyörittää tappiolla, pitäisikö siitä luopua. Katsoa löytyisikö siihen ulkopuolinen yrittäjä.
8. Lapset ja nuoret tarvitsevat maksuttomia tai edullisia harrastusmahdollisuuksia. Jokaisella lapsella pitää olla mahdollisuus harrastaa, vaikka ei olisi sieltä rikkaimmasta perheestä. Liikunta ja kerhotoimintaa. Koulujen tiloja tulisi avata enemmän iltaisin harrastusryhmille. Lisäksi mielenterveyspalveluihin ja koulukuraattoreihin on panostettava, jotta nuoret saavat apua ajoissa. Monet tilastot paljastavat, että nuoret eivät voi hyvin. Silti moni poliitikko sanoo julkisuudessa, että lapsissa on tulevaisuus. Tämä pitää paikkansa, mutta missä kunnossa nämä ahdistuneet nuoret ovat.
9. Pitäisikö muutto vuoto eka tukkia. Saada Lapua halutummaksi paikaksi muuttaa kuin Seinäjoki. Muuttovoittoa ei saada pelkällä mainostamisella. Tämä tarkoittaa kohtuuhintaista asumista, työpaikkoja, hyviä kouluja ja palveluja. Kaupungin pitää panostaa viihtyisään kaupunkiympäristöön, jotta se houkuttelee uusia asukkaita. Lapuan jokea voisi hyödyntää. Turussa on viihtyisä se jokialue. Lapua voisi ottaa sieltä mallia ja katsoa pystytäänkö rakentamaan esimerkiksi jokirantaan rakentamaan pitempiä mahdollisuuksia kävellä, nykyinen matka on aika lyhyt. Entä jokilaivat ei pelkästään, että yksi paatti risteilee kesällä siinä. Ruokapaikkoja, kuppiloita ja niin edelleen. Keskustaan olisi myös hyvä löytää yrittäjiä. Surullisen näköistä, kun on paljon tyhjiä liikekiinteistöjä. Tämä on nykyajan kirous ajetaan keskustat tyhjiksi.
Noora Nyrhilä
1. Ikä 39 vuotta, ammatti sairaanhoitaja/ tiiminvetäjä yksityisessä kotihoidossa. Harrastukset lukeminen, täydellisen pohjalaistalon etsiminen, laulu (kuorolaulu hyllyllä kiireisen pikkulapsiarjen jaloista).
2. Tärkeintä minulle on lasten ja nuorten hyvinvoinnin ylläpitäminen ja edistäminen
3. Ei. Mielestäni luokassa voisi kuitenkin ihan hyvin olla jonkinlainen puhelinparkki. Moni kulkee koulumatkaa jonkin verrankin, voi olla tärkeää ja/ tai hyödyllistä tavoittaa ja olla tavoitettavissa koulumatkoilla.
4. Toivoisin, että kyläkouluista pyrittäisiin pitämään kiinni. Ymmärrän, että tässä on myös iso kustannuskysymys mutta lähellä oleva koulu olisi pienelle koululaiselle mielestäni paras vaihtoehto. Voisiko kyläkoulujen kanssa tehdä kuntayhteistyötä siten, että lapet voisivat käydä oman kunnan ulkopuolella kyläkoulussa, jos se lyhentää selvästi koulumatkaa? Näin koulut voisivat ehkä saada ainakin jatkoaikaa.
5. Aina on järkevää miettiä ensin kohtuullisia säästötoimenpiteitä mutta palvelut ovat elinehto kunnalle ja ne on pidettävä sellaisella tasolla, että kunta pysyy varteenotettavana asuinpaikkana. Tämä vaatinee jatkuvaa tasapainottelua.
6. Lamminnevan tuuivoimahankkeesta on annettu asiantuntijalausuntoja ja soisin niiden ohjaavan kaikkea suunnittelua. Tuulivoimaloiden rakennustyöt on jo käsittääkseni aloitettu mutta toivon, että asiantuntijoiden esiin nostamat ympäristöriskit on huomioitu ja jopa vältetty. Alueella on paljon eläimistöä, myös erittäin uhanalaista ja uskon, että tämä hanke yhdessä naapurikuntien läheisten hankkeiden kanssa tulee häiritsemään eläimistöä. Onko luontorikas suoalue tosiaan ainoa sopiva paikka tuulivoimaloille?
7. Kyseessä on laina, josta on siis olemassa myös takaisinmaksusuunnitelma. Simpsiönvuori on keskeinen osa Lapuan matkailutoimintaa ja sitä kannattaa kehittää. Toivoisin näkeväni Simpsiöllä myös kesäaikaan enemmän toimintaa, olisi hienoa, jos Lapualle saataisiin vaikka jokin vuosittainen tapahtuma Simpsiölle. Alamäkipyöräilykisat? Tytäryhtiön tukeminen vaikuttaa kannattavalta ainakin kasvavan liikevaihdon (2023 tiedot) perusteella. Simpsiön matkailu tuonee tuloja myös esim. Lapuan kaupoille. Kaupungin tytäryhtiö voi minun mielestäni pyörittää ravintolatoimintaa siinä missä muutkin yhtiöt.
8. Tässä asiassa nuorisovaltuustosta saamme varmasti hyviä ehdotuksia. Mielestäni Lapualla on kokoonsa nähden varsin monipuolisesti harrastusmahdollisuuksia. Mitä harrastusmahdollisuuksia kaivattaisiin? Vastaus riippuu paljon myös tarpeesta. Nuoret tarvitsisivat myös paremmin saavutettavia mielenterveyspalveluita mutta ne toki kuuluvat hva:lle. Kuntatasolla voimme tukea nuorten jaksamista esimerkiksi riittävällä oppimisen tuella, nuorisotyöllä ja vanhempia tukemalla.
9. Kyllä, jos kotouttaminen hoidetaan kunnolla. Onhan meillä Lapualla esimerkiksi useita maahanmuuttajien yrityksiä ja maahanmuuttajataustaisia, aktiivisia kuntalaisia. Täällä on mahdollisuuksia osallistua ja tulla osaksi yhteisöä, vahvistetaan sitä entisestään.
? Viikon kysymys ?
? Viikon kysymys ?