JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Uutiset
5.10.2021 7.30

Tuulimyllyt kiinnostavat ruhalaisia, maano­mis­ta­jista koottiin asioita selvittelevä toimikunta

Mira Uu­si­hau­ta-Koi­vu

mira.uu­si­hau­ta-koi­vu@la­pu­an­sa­no­mat.fi

Fos­sii­lis­ten polt­to­ai­nei­den kor­vaa­mi­nen uu­siu­tu­val­la ener­gi­al­la on mo­nen mie­les­tä ke­hi­tys­suun­ta, jota koh­ti on men­tä­vä ja osa ajat­te­lee, et­tä vie­lä­pä mah­dol­li­sim­man no­pe­as­ti. No­pei­ta­kin rat­kai­su­ja on mut­ta on myös pro­jek­te­ja, joi­den kans­sa pai­ni­taan vuo­sia en­nen­kuin ne saa­daan maa­liin. Tämä tuli sel­väk­si Ru­han kou­lul­la pi­de­tys­sä ylei­sö­ti­lai­suu­des­sa, jon­ka kool­le­kut­su­ja­na oli Ki­vi­mä­en met­sä­au­to­tien hoi­to­kun­nan isän­tä Ans­si Mui­lu. Ti­lai­suu­des­sa Ru­han ja lä­hi­a­lu­ei­den maa­no­mis­ta­jil­le ker­rot­tiin ajan­koh­tais­ta tie­toa tuu­li­myl­lyis­tä. Tuu­li­myl­ly-yri­tyk­set, jot­ka ovat kiin­nos­tu­nei­ta ra­ken­ta­maan Ru­haan ja lä­hi­a­lu­eel­la La­pu­al­le ja Nur­moon tuu­li­myl­ly­jä ovat ol­leet jo yh­tey­des­sä joi­hin­kin maa­no­mis­ta­jiin ja moni heis­tä kai­pa­si li­sä­tie­toa kuin­ka asi­as­sa kan­nat­tai­si ede­tä. Yk­si asia tuli sa­not­tua mo­neen­kin ker­taan, et­tä mi­tään kii­ret­tä ei ole.

– Malt­tia ja ai­van rau­has­sa me­net­te eteen­päin, ki­teyt­ti MTK:n met­sä­lin­jan kent­tä­pääl­lik­kö Mar­kus Nis­si­nen, joka ava­si ti­lai­suu­des­sa mo­ni­puo­li­ses­ti tuu­li­puis­top­ro­jek­tien ete­ne­mis­tä maa­no­mis­ta­jan kan­nal­ta.

Tär­kein käy­tän­nön toi­mi täs­sä vai­hees­sa oli saa­da pe­rus­tet­tua alu­een maa­no­mis­ta­jis­ta koos­tu­va toi­mi­kun­ta, joka sai teh­tä­vän sel­vi­tel­lä asi­oi­ta ja tie­tyil­tä osin val­tuu­tuk­sen ol­la kaik­kien ää­ni­tor­ve­na. Toi­mi­kun­taan va­lit­tiin Ans­si Mui­lu, Jus­si Ala­kos­ke­la, Aki Kaa­ra, Mar­ko Suok­ko, Mark­ku Kor­te­so­ja ja Han­nu Hip­pi. Toi­mi­kun­taa saa­te­taan täy­den­tää yh­del­lä tai kah­del­la hen­ki­löl­lä.

Tuu­li­puis­to kiin­nos­taa mut­ta pal­jon epä­sel­vää­kin

Ru­ha­lai­nen Har­ri Mui­lu oli tul­lut ti­lai­suu­teen, kos­ka asia on tär­keä ja se kiin­nos­taa.

– Olen met­sä­no­mis­ta­ja ja tuu­li­myl­lyt ovat kiin­nos­ta­va asia, jos ne tuo­vat alu­eel­le tu­lo­ja ja toi­min­taa. Olen po­si­tii­vi­sen kiin­nos­tu­nut ja ym­mär­rän, et­tä uu­siu­tu­va ener­gia on se mitä tar­vit­tai­siin. Joku ne tuu­li­myl­lyt joka ta­pauk­ses­sa var­mas­ti tän­ne­kin te­kee, niin pi­tää ol­la kuu­le­mas­sa asi­as­ta.

Mui­lu oli kui­ten­kin sitä miel­tä, et­tä asi­as­sa on mon­ta puol­ta, pal­jon epä­sel­vää­kin.

– Pal­jon on avoi­mia asi­oi­ta.

Vä­ki­sin ei, mut­ta lin­jan ta­kia voi tul­la pak­ko­lu­nas­tus

MTK:n Nis­si­nen pai­not­ti sitä, et­tä jo­kai­nen saa ol­la tuu­li­myl­lyis­tä mitä miel­tä on. Ke­nen­kään mail­le nii­tä ei vä­ki­sin ra­ken­ne­ta. Hän ko­ros­ti, et­tä hii­li­pääs­töis­tä on pääs­tä­vä eroon ja täs­sä koh­taa jo­kai­nen voi miet­tiä, et­tä mikä on it­sel­le jär­ke­vää eten­kin met­sä­no­mis­ta­ja­na. Kan­nat­taa­ko kui­ten­kaan ha­ra­ta vas­taan?

– Tie­dän, et­tä osaa teis­tä har­mit­taa tuu­li­myl­ly­jut­tu ja aja­tel­laan, et­tä tuo­hon en ru­pea, mut­ta sit­ten voi ol­la, et­tä har­mit­taa vie­lä enem­män, kun nii­tä eh­kä kum­min­kin tu­lee ja naa­pu­ri saa an­sain­taa, Nis­si­nen ku­vaa.

Ke­nen­kään mail­le ei lu­vat­ta puis­toa voi ra­ken­taa, mut­ta kun nii­tä tu­lee naa­pu­rin ton­til­le ja voi­ma­lin­jaa tar­vi­taan säh­kön­siir­toon, niin lin­jan al­ta voi­daan ja teh­dään­kin mai­den pak­ko­lu­nas­tuk­sia. Tämä kan­nat­taa ot­taa huo­mi­oon.

Alu­eel­le ra­haa

Mon­ta ky­sy­mys­tä ja huol­ta il­me­ni ylei­sön jou­kos­sa. On­ko riis­tal­le hait­taa? Mitä vai­ku­tuk­sia ih­mi­sel­le? Ää­ni ja me­lu­saas­te? Lin­tu­jen muut­to­rei­tit? Kiin­teis­tö­jen ar­vo? Mo­nia asi­oi­ta pys­ty­tään ot­ta­maan huo­mi­oon, esi­mer­kik­si muut­to­rei­tit, mut­ta luon­non kans­sa ei voi ai­na ol­la sa­ta­var­ma.

– Se on niin, et­tä mi­kään ei tai­da ol­la vain plus­saa si­säl­tä­vä asia, ei­kä pel­käs­tään mii­nus­ta. Tuu­li­voi­ma­lan si­joit­ta­mi­sel­le on sel­ke­ät pus­ku­ri­vyö­hyk­keet asu­mi­seen ja suo­je­lu­a­lu­ei­siin, jot­ta ne­ga­tii­vi­sia vai­ku­tuk­sia luon­toon ja ih­mi­siin voi­daan mi­ni­moi­da. Li­sä­tut­kin­taa tar­vi­taan, Nis­si­nen to­te­aa.

Tuu­li­myl­lyp­ro­jek­teis­sa hy­vää on se, et­tä ne tuo­vat mah­dol­li­suu­den saa­da alu­eel­le jää­mään ra­haa, kun käy­te­tään lä­hi­a­lu­ei­den ura­koit­si­joi­ta ja työ­voi­maa.

Kaa­va tar­vi­taan alu­eel­le

Tuu­li­myl­ly­puis­to­jen tu­le­mi­nen vaa­tii maa­no­mis­ta­jan ja yri­tyk­sen sekä kun­nan yh­teis­työ­tä, sil­lä il­man asi­an­mu­kais­ta kaa­vaa myl­ly­jä ei voi ra­ken­taa.

– Ih­met­te­li­sin, jos nämä yri­tyk­set ei­vät vie­lä ole ol­leet ky­sees­sä ole­viin kun­tiin yh­tey­des­sä, Nis­si­nen veik­kaa.

Jos myl­ly­jä tu­lee enem­män kuin 10, niin sil­loin lu­vis­sa läh­de­tään liik­keel­le maa­kun­ta­kaa­va­ta­sol­ta. Nis­si­nen to­te­si­kin, et­tä toi­mi­kun­nan kan­nat­taa ol­la var­mas­ti ai­van en­sim­mäi­se­nä tie­dus­te­le­mas­sa maa­kun­ta­kaa­van uu­dis­ta­mi­ses­ta Ete­lä-Poh­jan­maan maa­kun­ta­lii­tol­ta.

– Eli mis­sä ai­ka­tau­lus­sa maa­kun­ta­kaa­van uu­dis­tus tu­lee ja mi­ten siel­lä näh­dään tämä tuu­li­voi­ma­puis­to­a­lu­een ke­hit­tä­mi­nen täl­le La­pua-Nur­mo -alu­eel­le, jos­sa mo­nil­la teil­lä ru­ha­lai­sil­la maa­no­mis­ta­jil­la on mai­ta.

Vuo­sien pro­ses­si

Tuu­li­voi­ma­puis­ton to­teu­tus on vuo­sien pro­ses­si.

– Va­li­tuk­si­a­kin voi tul­la. Me suo­ma­lai­set olem­me vä­hän sel­lai­sia, Nis­si­nen to­te­aa puo­lik­si vit­sil­lä mut­ta asi­aa­kin ta­ka­na.

Osa kuu­li­jois­ta meni asi­ois­sa niin pit­käl­le, et­tä toi­vat esiin huo­len myl­ly­jen elin­kaa­ren lop­pu­pääs­tä. Ovat­ko eri­tyi­ses­ti sii­pi­la­vat on­gel­ma­jä­tet­tä? Kuka ne vie pois?

– Kaik­kiin näi­hin asi­oi­hin on hyvä ot­taa kan­taa sil­lä so­pi­muk­sel­la, jon­ka te mah­dol­li­ses­ti teet­te yh­ti­ön kans­sa. Vuok­ra­so­pi­muk­ses­sa on ai­na so­vit­ta­va tuu­li­fir­man mak­sa­mas­ta pur­ku­ra­has­tos­ta, jot­ta toi­min­nan lo­put­tua voi­ma­loi­den pur­ka­mi­nen ei jää maa­no­mis­ta­jien kon­tol­le.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?