JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Kulttuuri
2.7.2021 7.00

Toivo paremmasta kannattelee elämää

Valokuvakeskuksessa on Katriina Haikalan vaikuttavia muotokuvia ja romaninaisten arjen dokumentointia. Kuva Alex Merveroux

Valokuvakeskuksessa on Katriina Haikalan vaikuttavia muotokuvia ja romaninaisten arjen dokumentointia. Kuva Alex Merveroux

Poh­jan­maan va­lo­ku­va­kes­kuk­sen ke­sä­näyt­te­lys­sä on esil­lä 7-hen­ki­sen nais­ryh­män yh­teis­työ­nä syn­nyt­tä­mä Lup­ta Fe­mei­lor - Wo­men’s Fight -ni­men saa­nut ko­ko­nai­suus, joka on saa­nut al­kun­sa Itä-Eu­roo­pas­ta Suo­meen tul­lei­den ro­ma­ni­nais­ten toi­vees­ta. Tai­teel­li­nen lop­pu­tu­los koos­tuu Kat­rii­na Hai­ka­lan ot­ta­mis­ta muo­to­ku­vis­ta, nais­ten do­ku­men­taa­ri­sis­ta ar­jen ku­vauk­sis­ta ja An­na Miet­ti­sen ja Kat­rii­na Hai­ka­lan kä­si­kir­joit­ta­mas­ta do­ku­men­taa­ri­ses­ta ly­hy­te­lo­ku­vas­ta.

Tai­teel­li­sen yh­teis­työn läh­tö­koh­ta­na on ol­lut ra­ken­taa yh­des­sä nais­ten kans­sa kan­ta­suo­ma­lai­sil­le mo­niu­lot­teis­ta ku­vaa ro­ma­ni­nai­sis­ta, jot­ka näh­dään usein joko ker­jää­ji­nä, uh­rei­na tai ri­kol­li­si­na ja joi­hin koh­dis­tuu en­nak­ko­luu­lo­ja, ra­sis­mia ja muu­ka­lais­vi­haa. Ro­ma­ni­nai­set erot­tu­vat suo­ma­lai­ses­sa ka­tu­ku­vas­sa pu­keu­tu­mis­ta­pan­sa ja ihon­vä­rin­sä vuok­si, mikä te­kee heis­tä haa­voit­tu­via ja help­po­ja vi­han koh­tei­ta. Ro­ma­ni­nai­set koh­taa­vat sekä ko­ti­maas­saan, et­tä Suo­mes­sa syr­jin­tää, eri­ar­voi­suut­ta ja ää­rim­mäis­tä köy­hyyt­tä. Sik­si ker­jää­mi­ses­tä on tul­lut osal­le heis­tä elin­kei­no.

– Tämä pro­jek­ti on vah­vis­ta­nut nä­ke­mys­tä­ni toi­von mer­ki­tyk­ses­tä elä­mää kan­nat­te­le­va­na voi­ma­na. On ol­lut häm­mäs­tyt­tä­vää näh­dä, mis­tä kai­kes­ta nämä nai­set ovat sel­vin­neet il­man, et­tä ovat me­net­tä­neet toi­voa pa­rem­mas­ta huo­mi­ses­ta. Lup­ta Fe­mei­lor -pro­jek­tin nai­set ha­lu­si­vat tul­la näh­dyk­si hen­ki­löi­nä, joil­la kai­kil­la on oma ta­ri­na sen si­jaan, et­tä hei­dät näh­dään en­nak­ko­luu­lo­jen vär­jää­män nä­ke­myk­sen läpi yh­tei­sön­sä edus­ta­ji­na. Ha­lu­an us­koa, et­tä pro­jek­tin nais­ten ta­ri­nat avaa­vat meil­le ik­ku­nan hei­dän elä­mään­sä, ja mah­dol­lis­ta­vat ym­mär­tä­mi­sen sekä myö­tä­e­lä­mi­sen häm­men­nyk­sen ja pe­lon si­jaan, näyt­te­lyn tai­tei­li­ja Kat­rii­na Hai­ka­la sel­vit­tää.

Nais­ten tais­te­lu

Pro­jek­tin nimi Lup­ta Fe­mei­lor on ro­ma­ni­aa ja tar­koit­taa nais­ten tais­te­lua. Pro­jek­tis­sa mu­ka­na ol­leen nais­ryh­män työs­ken­te­ly­ta­pa­na on ol­lut osal­lis­ta­va ja nais­ten omis­ta tar­peis­ta läh­te­vä. En­sim­mäi­nen työ­pa­ja ryh­män kans­sa on pi­det­ty syys­kuus­sa 2018.

– Olem­me kuun­nel­leet nais­ten ta­ri­noi­ta, joi­den kes­ki­ös­sä ovat las­ten vuok­si uh­rau­tu­mi­nen, pa­rem­man elä­män ra­ken­ta­mi­nen seu­raa­val­le su­ku­pol­vel­le, ko­ti­maas­sa ko­et­tu syr­jin­tä, nais­ten alis­tei­nen ase­ma ro­ma­ni­kult­tuu­ris­sa ja ar­jes­sa ko­et­tu vä­ki­val­ta. Olem­me syk­syn 2018 ai­ka­na useis­sa työ­pa­jois­sa vah­vis­ta­neet nais­ten it­se­tun­te­mus­ta ja au­to­no­mi­an tun­net­ta. Työs­ken­te­lys­sä on käy­tet­ty tai­de­läh­töi­siä me­to­de­ja, sil­lä vii­si seit­se­mäs­tä pro­jek­tiin osal­lis­tu­neis­ta nai­sis­ta on sekä luku- et­tä kir­joi­tus­tai­dot­to­mia, Hai­ka­la ker­too.

Tuot­ta­ja An­na Miet­ti­nen puo­les­taan toi­voo, et­tä he ovat voi­neet pro­jek­tin kaut­ta edes vä­hän muut­taa to­den­mu­kai­sem­mak­si suo­ma­lais­ten kä­si­tyk­siä Ro­ma­ni­an ro­ma­ni­nai­sis­ta.

Näyt­te­ly Lup­ta Fe­mei­lor - Wo­men’s Fight on esil­lä Poh­jan­maan va­lo­ku­va­kes­kuk­ses­sa 28.8. saak­ka.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?