JavaScript is disabled in your web browser or browser is too old to support JavaScript. Today almost all web pages contain JavaScript, a scripting programming language that runs on visitor's web browser. It makes web pages functional for specific purposes and if disabled for some reason, the content or the functionality of the web page can be limited or unavailable.
Hakuohjeet

Hae sivustolta-kenttään voi syöttää vapaasti hakusanoja.
Vapaassa tekstihaussa toimivat hakusanojen välissä seuraavat operaattorit (kirjoita operaattori aina ISOILLA kirjaimilla):

AND = kaikki sanat pitää esiintyä tekstissä
OR = joku sanoista pitää esiintyä tekstissä (jos hakusanojen välissä ei ole mitään operaattoria on oletusoperaattori OR)
NOT = Ensimmäinen sana esiintyy mutta jälkimmäiset eivät saa esiintyä tekstissä
? = kirjaimen tilalla merkitsee mitä tahansa merkkiä, esim. n?ki löytää noki, näki jne.
* = sanan lopussa merkitsee useampaa merkkiä, esim. auto* löytää sanat automaatti, autorata jne.
” = virkkeen tai sanaparin alussa ja lopussa hakee tarkalleen kirjoitetussa muodossa, esimerkiksi ”Matti Meikäläinen”

Haun tuloksena saat ruudulle osumien määrän sekä otsikkolistan jutuista, joissa hakusanat esiintyvät.
Napsauttamalla otsikkoa juttu ladataan sivulle. Mikäli hakutulos sisältää runsaasti juttuja, kannattaa tarkentaa hakumäärittelyä, jotta tulos saadaan suppeammaksi.
Avattuasi haluamasi jutun, pääset takaisin hakuun napsauttamalla selaimen Siirry sivu taaksepäin -painiketta.

Viikko

Kuukausi

6kk

? Viikon kysymys ?

Kulttuuri
19.5.2022 9.00

Hauskalla TikTokilla on myös pimeä puoli

TikTok on maailman suosituin sosiaalisen median palvelu. Sitä selataan kännykällä.

TikTok on maailman suosituin sosiaalisen median palvelu. Sitä selataan kännykällä.

Antti Rinne

Kaik­ki nuo­ret ja mo­net ai­kui­set­kin tun­te­vat mo­bii­li­so­vel­lus Tik­To­kin, tai ovat ai­na­kin kuul­leet sii­tä.

Tik­Tok on Kii­nas­ta pe­räi­sin ole­va so­si­aa­li­sen me­di­an ka­na­va, joka yl­si vii­me vuon­na maa­il­man käy­dyim­män si­vus­ton ra­ja­pyyk­kiin. Käyt­tä­jät voi­vat kat­sel­la ka­ve­rien tai maa­il­man­kuu­lu­jen so­me­täh­tien ja­ka­mia vi­de­oi­ta, sekä jul­kais­ta omaa si­säl­töä. Tik­Tok on mil­joo­nil­le ih­mi­sil­le hyvä tapa pi­tää yh­teyt­tä ja seu­ra­ta mie­len­kiin­non ai­hei­taan. Kai­kes­sa kui­ten­kin on huo­not puo­len­sa, ei­kä Tik­Tok ole poik­keus.

Riip­pu­vuus ohit­taa kes­kit­ty­mis­ky­vyn

Mik­si Tik­Tok on sit­ten niin suo­sit­tu? Mo­net var­maan­kin ker­toi­si­vat en­sin Tik­To­kin etu­si­vus­ta, eli For You -si­vus­ta. Se toi­mii ikui­se­na läh­tee­nä täyn­nä ly­hyi­tä 15–60 se­kun­tia kes­tä­viä vi­de­oi­ta. For You kou­kut­taa, kos­ka jo­kai­nen vi­deo toi­mii pie­ne­nä do­pa­mii­ni­piik­ki­nä. Jos vi­deo ei kou­ku­ta heti en­sim­mäi­sen kol­men se­kun­nin ai­ka­na, käyt­tä­jä voi vain yh­del­lä pyyh­käi­sy­e­leel­lä siir­tyä seu­raa­vaan.

Pit­kä­ai­kai­nen Tik­To­kin käyt­tö to­tut­taa ai­vot no­pe­aan ja jat­ku­vaan do­pa­mii­nin saan­tiin, mikä tot­ta kai ai­heut­taa riip­pu­vuu­den sii­tä. Tämä ai­heut­taa en­nen pit­kää kes­kit­ty­mis­vai­keuk­sia ja är­ty­mys­tä ar­jes­sa, kun ai­vot jou­tu­vat­kin ole­maan il­man do­pa­mii­nia pit­ki­ä­kin ai­ko­ja.

Va­koi­le­vat al­go­rit­mit

For You -sivu pe­rus­tuu sii­hen, et­tä se on per­so­na­li­soi­tu jo­kai­sel­le käyt­tä­jäl­le erik­seen. Si­vun tuot­ta­vat al­go­rit­mit ei­vät et­si si­säl­töä, jos­ta pi­dät, ne et­si­vät si­säl­töä, joka pro­vo­soi tai kieh­too. Mi­ten al­go­rit­mit sit­ten tie­tä­vät, mitä jo­kai­nen ha­lu­aa? Ke­rää­mäl­lä käyt­tä­jien da­taa, tie­ten­kin. Tik­Tok ke­rää tie­toa lä­hes kai­kes­ta mah­dol­li­ses­ta, muun mu­as­sa si­jain­nis­ta­si, yk­si­tyis­vies­teis­tä­si, kol­man­nen osa­puo­len eväs­teis­tä ja pu­he­li­men yh­teys­tie­dois­ta. Al­go­rit­mit myös tie­tä­vät, kuin­ka pal­jon kes­ki­tyt kat­so­maa­si vi­de­oon. Muun mu­as­sa kat­se­lu­a­jan pi­tuus, tyk­kää­mi­nen, kom­men­toin­ti ja te­ki­jän pro­fii­lin kat­so­mi­nen vai­kut­ta­vat. Näil­lä tie­doil­la käyt­tä­jis­tä luo­daan erään­lai­sia pro­fii­le­ja, jot­ka tar­ken­tu­vat, mitä enem­män so­vel­lus­ta käy­te­tään. Vi­de­o­suo­si­tuk­sia ja koh­den­net­tua mai­non­taa rää­tä­löi­dään näi­den pro­fii­lien avul­la. Al­go­rit­mit myös päät­te­le­vät mui­ta käyt­tä­jän tun­nus­merk­ke­jä, ku­ten ikä­ja­kau­tu­man ja su­ku­puo­len.

Vaa­ral­li­set haas­teet

So­vel­lus it­ses­sään on kui­ten­kin vain puo­let. Käyt­tä­jät ai­heut­ta­vat myös vaa­ro­ja muil­le. Tik­Tok on ol­lut mo­nia ker­to­ja uu­ti­sot­si­kois­sa sen haas­tet­ren­dien vuok­si. Käyt­tä­jät te­ke­vät it­sel­leen va­hin­gol­li­sia asi­oi­ta yk­sin­ker­tai­sil­la ta­voil­la ja ku­vaa­vat sen Tik­To­kiin, yleen­sä jon­kin­lai­sel­la ai­he­tun­nis­teel­la va­rus­tet­tu­na (esim. #cin­na­monc­hal­len­ge). Al­go­rit­mit va­li­tet­ta­vas­ti suo­si­vat täl­lais­ta si­säl­töä, ja pian tu­han­net ih­mi­set va­hin­goit­ta­vat it­se­ään saa­dak­seen tyk­käyk­siä in­ter­ne­tis­sä.

Suo­sit­tu­ja haas­tei­ta ovat ol­leet muun mu­as­sa ham­pai­den vii­laa­mi­nen nii­den suo­ris­ta­mi­sek­si, ko­li­kon pu­dot­ta­mi­nen pis­to­ra­si­aan niin, et­tä se ai­heut­taa oi­ko­su­lun ja pyör­ty­mis­haas­te, jos­sa pi­dä­te­tään hen­keä, kun­nes pyör­ry­tään. Ih­mi­set ovat louk­kaan­tu­neet ja jot­kut jopa kuol­leet täl­lai­sia haas­tei­ta teh­des­sä.

Kiu­saa­mis­ta ja hy­väk­si­käyt­töä

Käyt­tä­jien vä­lil­lä ta­pah­tuu myös pal­jon syr­jin­tää ja kiu­saa­mis­ta. Ul­ko­nä­köön, ro­tuun ja su­ku­puo­leen pe­rus­tu­via vi­ha­kom­ment­te­ja löy­tyy kaik­ki­al­ta, var­sin­kin jos si­säl­lön te­ki­jä on vä­hän­kin suo­si­tum­pi. Tik­Tok on yrit­tä­nyt vai­kut­taa tä­hän ke­hit­tä­mäl­lä vaih­to­eh­toi­sia suo­dat­ti­mia kom­men­teil­le, jot­ka es­tä­vät ai­na­kin osan tör­ky­kom­men­teis­ta. Las­ten sek­su­aa­lis­ta hy­väk­si­käyt­töä ja sii­hen hou­kut­te­lua esiin­tyy myös alus­tal­la. To­sin vi­ha­kom­ment­te­ja ja hy­väk­si­käyt­töä ta­paa lä­hes kai­kil­la muil­la­kin so­me­a­lus­toil­la, ei­kä Tik­Tok voi re­a­lis­ti­ses­ti teh­dä asi­al­le mi­tään ra­joit­ta­mat­ta sa­nan­va­paut­ta.

Ah­dis­ta­va si­säl­tö

Suu­rem­pi on­gel­ma on kui­ten­kin shok­ki­vi­de­ot, jot­ka kier­tä­vät alus­tal­la. Muun mu­as­sa mur­ha- ja it­se­mur­ha­vi­de­oi­ta löy­tyy pal­jon Tik­To­kin syö­ve­reis­tä, ja ne voi­vat trau­ma­ti­soi­da nuo­ria. Ne le­vi­ä­vät no­pe­as­ti, sil­lä mo­de­roin­ti eli si­säl­lön hai­tal­li­suu­den tar­kis­ta­mi­nen ei ole tar­peek­si kat­ta­vaa. Si­säl­tö myös pii­lo­te­taan vi­at­to­mil­ta näyt­tä­viin vi­de­oi­hin. Asi­aan liit­ty­en tä­män vuo­den maa­lis­kuus­sa kak­si Tik­To­kin mo­de­raat­to­ria haas­toi­vat so­me­jä­tin oi­keu­teen, kos­ka heil­le oli tul­lut hen­ki­siä trau­mo­ja vä­ki­val­tai­sien ja ah­dis­ta­vien vi­de­oi­den tar­kis­ta­mi­ses­ta.

Lop­pu­jen lo­puk­si

Tik­Tok tun­ne­taan kaik­ki­al­la maa­il­mas­sa. Siel­lä esiin­tyy kiu­saa­mis­ta, tap­po­vi­de­oi­ta, va­hin­gol­li­sia tren­de­jä ja so­vel­lus toi­mii al­go­rit­meil­la, jot­ka hy­väk­si­käyt­tä­vät ja va­koi­le­vat ih­mi­siä. Kui­ten­kin siel­lä on myös pal­jon hy­vää ja ke­hit­tä­vää si­säl­töä sekä käyt­tä­jiä, jot­ka ha­lu­a­vat vain luo­da jo­tain hy­vää ih­mis­ten kat­sot­ta­vak­si. Jo­kai­nen saa it­se va­li­ta, al­kaa­ko käyt­tä­mään sitä.

Teks­ti ja ku­vat:
Nuut­ti Rin­ne ja Os­ka­ri Heik­ki­lä

Kir­joit­ta­jat työs­ken­te­li­vät TET-har­joit­te­lus­sa La­pu­an Sa­no­mis­sa vii­kol­la 18.

? Viikon kysymys ?

? Viikon kysymys ?